Manžel bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej bol zatknutý v spojitosti s financovaním strany SNP

ta3 ČTK
5.4.2023 14:40

Manžel bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej bol zatknutý a je v policajnej väzbe. Vyšetrovaný je v súvislosti s financovaním Škótskej národnej strany (SNP), informoval v stredu web televízie BBC. Škótska polícia iba uviedla, že v súvislosti s vyšetrovaním SNP bol zatknutý 58-ročný muž. Podľa BBC alebo britskej agentúry PA ide o manžela Sturgeonovej Petera Murrella.

Manžel bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej bol zatknutý v spojitosti s financovaním strany SNP
TASR/AP

V stredu ráno bol Murrell vzatý do policajnej väzby, uviedla BBC. Policajti podľa nej v rámci vyšetrovania prehľadali "množstvo adries". Polícia zasahovala aj v dome manželského páru v Glasgowe av sídle SNP v Edinburghu.

Polícia vyšetruje, kam sa podalo viac ako 600-tisíc libier, ktoré v roku 2017 vybrala kampaň za nezávislosť Škótska. Peniaze mali byť použité výhradne na tento účel, ale v straníckych výkazoch chýbajú.

Murrell v marci rezignoval na funkciu výkonného riaditeľa SNP, ktorú zastával od roku 1999. V roku 2010 sa oženil so Sturgeonovou, ktorá bola lídrom SNP a prvou ministerkou Škótska od roku 2014 až do konca minulého mesiaca, kedy ju vo funkciách vystriedal Humza Yous. Päťdesiatdvaročná Sturgeonová rezignáciu ohlásila už v polovici februára, kedy povedala, že je správny čas odísť. Hovorila aj o osobnej dani, ktorú si pôsobenie vo vrcholnej politike vyberá.

Škótsky premiér Yousaf povedal, že správy o zatknutí manžela Sturgeonovej sú pre stranu náročné, ale odmietol policajné vyšetrovanie komentovať. "Správy z dnešného rána sú výzvou a sú ťažké," pripustil Yousaf. "SNP plne spolupracovala s vyšetrovateľmi a bude tak robiť aj naďalej," dodal.

Podpredsedníčka škótskej organizácie Labouristickej strany Jackie Baillieová povedala, že stredajšie zatknutie je "naozaj znepokojujúce" a vyzvala Sturgeonovú a Yousafa, aby urýchlene oznámili, "čo vedia a odkedy".

Sturgeonová viedla Škótsko od roku 2014, kedy Škóti v referende hlasovali za zotrvanie Škótska v Spojenom kráľovstve v pomere 55 ku 45 percentám. Sturgeonová a SNP sa potom usilovali o ďalšie referendum s argumentom, že odchod Británie z EÚ zmenil základné pravidlá. Škótska vláda sa usiluje o vypísanie referenda na október, a to s otázkou "Malo by Škótsko byť nezávislou krajinou?" Britská vláda odmieta hlasovanie umožniť s tým, že otázka bola vyriešená referendom z roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok