Trump: Nikdy som si nemyslel, že by sa niečo také mohlo stať. USA sú na ceste do pekla

ta3 ČTK
5.4.2023 06:50

Nikdy som si nemyslel, že by sa niečo také v Amerike mohlo stať, uviedol v noci na stredu bývalý prezident USA Donald Trump vo svojom prvom prejave po tom, čo bol v utorok ako jediný exprezident v amerických dejinách obžalovaný. Spojené štáty sú podľa neho na ceste do pekla a celý svet sa im smeje.

Tvrdí, že sa ničoho nedopustil. Jediným zločinom podľa neho je to, že neohrozene bránil USA pred ľuďmi, ktorí sa ich snažia zničiť.

Sedemdesiatšesťročný politik, ktorý sa bude budúci rok opäť uchádzať o zvolenie prezidentom, tiež znovu zaútočil na newyorského prokurátora Alvina Bragga, ktorý má jeho prípad na starosti. Obvinil ho z "masívneho zasahovania do volieb" a z toho, že ho chcel "dostať za každú cenu" ešte predtým, než o ňom a o prípade čokoľvek vedel, na čo stovky Trumpových priaznivcov v jeho floridskom sídle Mar-a-Lago reagovali bučaním.

Zábrany miliardár nemal ani vo vyjadreniach týkajúcich sa sudcu Juana Merchana, hoci ten ho v utorok napomenul kvôli jeho expresívnym slovám na adresu účastníkov procesu. "Mám Trumpa nenávidiaceho sudcu, ktorý má Trumpa nenávidiaceho manželku," uviedol v prejave, ktorý trval necelých 30 minút, čo je, ako poznamenávajú americkí novinári, na jeho pomery pozoruhodne krátka doba.

"USA, USA!"

Na začiatku vystúpenia zhromaždení priaznivci, vrátane niekoľkých členov rodiny, 45. amerického prezidenta privítali hlasným potleskom a skandovaním USA, USA. Trump k nim hovoril pred dvojicou amerických vlajok a štýlom, ako by bol na niektorom zo svojich predvolebných mítingov. Tradične tiež zopakoval množstvo nepravdivých tvrdení, napríklad o miliónoch neplatných hlasov vo voľbách v roku 2020, v ktorých podľahol Joeu Bidenovi.

Aj z tohto dôvodu napríklad televízia NBC News prenos po niekoľkých minútach prerušila, keď upozornila na Trumpove "klamstvá". Zároveň uviedla, že pokiaľ sa v prejave vráti k obžalobe, bude v prenose pokračovať. Niektoré ďalšie americké televízie vystúpenia exprezidenta vôbec nevysielali.

"Ľudia, ktorí si zapli televíziu v očakávaní, že Trump bude hovoriť o obžalobe, môžu byť prekvapení, že newyorskému prípadu venoval len veľmi málo času. Namiesto toho recituje svoje obvyklé sťažnosti na iné prípady, ktorým čelia," zhrnul jeden z novinárov denníka The New York Times.

Trump sa podľa vyšetrovateľov snažil nezákonne ovplyvniť prezidentské voľby v roku 2016 tým, že zaistil výplatu troch osôb výmenou za to, že budú mlčať o skutočnostiach, ktoré by mohli poškodiť jeho kandidatúru. Konkrétne ide o 34 prípadov falšovania obchodných záznamov, ktoré sa týchto platieb týkajú. Peniaze išli pornoherečke Stormy Daniels a modelke Karen McDougalovej, ktoré tvrdia, že s Trumpom mali pomer, a vrátnikovi z jeho mrakodrapu Trump Tower, ktorý tvrdil, že Trump má nemanželské dieťa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok