Čaputová zhodnotila vstup Fínska do NATO, podľa jej slov to Alianciu posilní

ta3 tasr
4.4.2023 20:52

Vstup Fínska do NATO urobí Alianciu ešte bezpečnejšou a silnejšou. Konštatovala to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. Poznamenala, že Severoatlantická aliancia je zárukou bezpečnosti a ochrany slobody pre takmer miliardu ľudí, vrátane Slovenska.

Zuzana Čaputová
TASR/AP

"Fíni sa rozhodli do NATO vstúpiť krátko po tom, ako Rusko vo februári 2022 znovu napadlo nášho suseda, Ukrajinu. Dnešný vstup Fínska preto urobí našu Alianciu ešte bezpečnejšou a silnejšou," uviedla prezidentka a pripomenula, že Fínsko si dlhodobo zakladalo na svojej neutralite.

Fínsko sa v utorok oficiálne stalo 31. členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Vlajka Fínska bude viať pred sídlom NATO v Bruseli, v abecednom poradí medzi Estónskom a Francúzskom. So vstupom tejto krajiny do NATO súhlasilo minulý týždeň Turecko ako posledná členská krajina Aliancie.

Fínsko a Švédsko reagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu tým, že v máji 2022 spoločne požiadali o vstup do NATO. Podmienkou vstupu je súhlas všetkých 30 členských krajín. O vstupe Švédska však ešte nerozhodli Turecko ani Maďarsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok