Nabrúsiť nôž nebolo nikdy jednoduchšie: Poslúži vám na to obyčajný hrnček

TA3/zm
14.4.2023 08:00

Mať poriadne naostrený nôž je v kuchyni základ. Nabrúsiť ich dokážete aj pomocou tohto jednoduchého triku.

Nabrúsiť nôž nebolo nikdy jednoduchšie: Poslúži vám na to obyčajný hrnček
Freepik

Brúsiť nôž pomocou ocieľky, či už ide o keramickú, kovovú alebo diamantovú, vyžaduje trochu cviku. O niečo jednoduchšie je to s brúsnym kameňom. Ale jednoznačne najjednoduchšie je to s hrnčekom!

Brúsenie na hrnčeku

Trik, ako nabrúsiť nôž len pomocou obyčajného hrnčeka, sa vám môže zísť z rôznych dôvodov. Napríklad nemáte doma žiadnu ocieľku, alebo s ňou skrátka neviete dobre narábať. Hrnčekové ostrenie vám poslúži aj na dovolenke, chalupe či inom mieste, kde si bežne neberiete so sebou všetko kuchynské náčinie.

A v čom spočíva? Je to veľmi jednoduché. Stačí otočiť hrnček hore dnom a po okraji, ktorý zvyčajne nemá glazúru, prechádzať sklopenou čepeľou noža v približne 20 stupňovom uhle. Čepeľ otočte smerom od tela a ťahajte ju po hrane hrnčeka len jedným smerom, pohyb zopakujte viackrát.

Tanier aj hrniec

Podobnú hranu ako m á hrnček, nájdete aj na spodnej strane tanierov alebo hrncov. Princíp brúsenia nožov je pritom vždy rovnaký. Riad na ktorom brúsite, postavte na stôl a pevne ho pridržte ľavou rukou. Do pravej uchopte nôž, čepeľ z bezpečnostných dôvodov neotáčajte smerom k svojmu telu. Na hranu ju priložte v časti od rukoväte a potiahnite. Vyzerá to podobne ako pri brúsení s ocieľkou, no je to o niečo jednoduchšie a najmä, takúto brúsku máte vždy po ruke.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok