Alex Molčan pre ta3: Najprv bol zážitok stretávať Nadala s Djokovičom, dnes ich už beriem ako súperov

ta3/Milan Špak
5.4.2023 00:00

Najlepší slovenský tenista Alex Molčan sa za posledný rok a pol etabloval ako pevná súčasť prvej svetovej stovky rebríčka ATP, vlani už nazrel aj do najlepšej štyridsiatky. V rozhovore pre ta3 prezradil, čo stálo za jeho vzostupom a aj to, čo priniesol do jeho tímu historicky najúspešnejší tenisový tréner Marián Vajda.

Alex Molčan pre ta3: Najprv bol zážitok stretávať Nadala s Djokovičom, dnes ich už beriem ako súperov
TASR/AP

V rozhovore sa dozviete: 

  • ako Molčan hodnotí úvod sezóny,
  • v čom sa líšia podľa neho turnaje ATP od challengerov,
  • či bol nervózny z Nadala a Djokoviča,
  • ako sa mu spolupracuje s Mariánom Vajdom,
  • čo preňho znamená, že je inšpiráciou pre začínajúcich tenistov.

Naposledy si hral na turnaji v Miami, kde si sa dostal do tretieho kola. Tam si nemohol nastúpiť na zápas proti Daniilovi Medvedevovi pre zranenie bedrového kĺbu. Ako to s týmto zranením momentálne vyzerá? Kedy by sme ťa mohli vidieť opäť na kurtoch? 

Áno, trochu som sa zranil v zápase s Nišiokom počas druhého setu. Urobil som jeden zlý pohyb a niečo ma pichlo v bedre. Nevedel som presne, čo sa s tým stalo. Bohužiaľ, neumožňovalo mi to nastúpiť proti Medvedevovi, lebo proti takémuto hráčovi musím byť jednoducho na 100 percent fit, a to by som na ďalší deň nebol. Takže sme sa rozhodli neriskovať, aby som sa mohol stopercentne pripraviť na antuku, a hlavne zistiť, čo s tým je. Našťastie, nie je to nič vážne. Všetko je v poriadku, je to viac-menej zahojené.

Takže ťa uvidíme najbližšie v Monte Carle? 

Do Monte Carla nepôjdem. Radšej sme zvolili takú stratégiu, aby sme sa pripravili na antuku. Tých turnajov je znova dosť. Ak by som išiel do Monte Carla, času by nebolo veľa. Musel by som tam hrať kvalifikáciu a tá začína už túto sobotu. Zvolili sme radšej dlhšiu prípravu.

Rozpačitý úvod sezóny

Máš za sebou premiéru na turnajoch v Indian Wells aj v Miami. Keď nerátame grand slamy, sú to dva z najväčších turnajov. Ako sa ti na nich hralo? 

Na to, že som tam hral prvýkrát, bol som prekvapený, že sa mi hralo fajn. Po dlhšej dobe som našiel pokoj a pohodu v mojej hre a veril som si na to, čo chcem hrať. Tretie kolo nie je fenomenálne, ale vzhľadom na výsledky predtým som rád, že sa mi podarilo aspoň do tretieho kola prejsť na oboch turnajoch a znova som nabral sebavedomie.

Aj po turnaji v Miami si uviedol, že si sa zase začal cítiť na kurte lepšie. Výsledky v tomto roku možno neboli také, aké si očakával. Vďaka čomu si sa začal cítiť lepšie?

Psychika je v tenise veľmi podstatná. Už od druhej polovice minulého roka som mal herné výpadky, do toho prišli nejaké zranenia. Stále som sa točil v bludnom kruhu – natrénoval som, potom som sa trochu zranil, zbrzdilo ma to a takto sa to ťahalo až donedávna. V Indian Wells som zase začal veriť svojej hre, prestal som premýšľať nad vecami, nad ktorými som vôbec premýšľať nemusel. Zbytočne som si to sám zveličoval a natiahol som si do hlavy veci, ktoré ma brzdili. Konečne som tieto negatívne myšlienky pochoval a sústredil sa iba na seba. Nastavili sme si s tímom stratégiu, ktorá fungovala, a dúfam, že bude aj naďalej.

Rok si ale začal dobre. V Melbourne na Australian Open si porazil Wawrinku, ktorý je trojnásobný grandslamový víťaz. Potom si viedol 2:0 na sety s Augerom-Alliasimom, ktorý je hráč najlepšej desiatky. Bohužiaľ, nepodarilo sa ti to dotiahnuť. Zobral si si z Melbourne predsa len nejaké pozitíva? Umocnilo to v tebe pocit, že naozaj dokážeš hrať vyrovnanú partiu aj s tými najlepšími na svete? 

S Wawrinkom to bol dobrý zápas. Povedal by som, že to bolo dosť vybojované, lebo viedol 2:1 na sety a podával na víťazstvo. Takže som bol veľmi blízko tomu, aby som vypadol v prvom kole. Ale bojoval som do konca. Nevyhral som preto, lebo som hral super, ale skôr vďaka tomu, že som to nevzdal. Samozrejme, že tieto víťazstvá sa cenia, takže ma to veľmi potešilo. S Félixom (Augerom-Alliasimom pozn. red.) to bola škoda. Viedol som 2:0, hralo sa mi veľmi dobre, cítil som sa fajn. Ale keď takémuto hráčovi dám šancu vrátiť sa do zápasu, tak sa jednoducho vráti. Tak to aj bolo. Potom ma totálne prevalcoval a bol som viac-menej bez šance. Takže s Wawrinkom, ale aj s Félixom to bolo pozitívne. Ale znova som padol do negatívneho rytmu. Potom som sa preto trochu trápil, začal som mať pochybnosti. Zase ide len o to, čo si sám dám do hlavy. Ale už je to preč.

Celý rozhovor s Alexom Molčanom si môžete pozrieť aj na našom YouTube kanáli.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok