Rusko prijalo 730-tisíc utečeneckých detí, tvrdí ruská splnomocnenkyňa pre práva detí

ta3 ČTK
4.4.2023 11:55

Rusko od februára 2022 prijalo vyše päť miliónov utečencov z ukrajinského Donbasu vrátane 730-tisíc detí, vyhlásila v utorok podľa agentúry Reuters ruská splnomocnenkyňa pre práva detí Marija Ľvovová-Belovová stíhaná súdom v Haagu.

ONLINE: Sedem ukrajinských oblastí čakajú energetické obmedzenia. Irán popiera, že by na Kryme pôsobili jeho inštruktori
TASR/AP

Medzinárodný trestný súd (ICC) Ľvovovú-Belovovú spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom viní z účasti na deportáciách ukrajinských detí do Ruska a vydal na ňu zatykač.

Na konferencii v Moskve splnomocnenkyňa tvrdila, že deti pricestovali spoločne s rodičmi alebo opatrovníkmi. Povedala tiež, že nevie o jedinom prípade, kedy by dieťa bolo oddelené od pokrvného príbuzného a umiestnené do pestúnskej starostlivosti. Obvinenia ICC voči svojej osobe označila za nepravdivé.

Ukrajina ale upozorňuje na praktiky, kedy sú zo zeme odvážané osirelé deti, ktoré sú ponúkané v Rusku na adopciu. V ďalších prípadoch ruské úrady previezli do Ruska ukrajinské deti, ktoré ich rodičia vyslali na letný tábor organizovaný na území pod kontrolou ruských síl, opísala skôr agentúra AP. Ruská okupačná správa podľa agentúry tábory propagovala ako možnosť, ako si deti môžu oddýchnuť od vojny, čím sa jej podarilo množstvo rodičov presvedčiť.

Ukrajinský web, na ktorom môžu rodičia ohlásiť zmiznutie svojich detí, teraz eviduje 19 544 deportovaných detí. Jeden z chlapcov, ktorého sa v marci podarilo navrátiť na Ukrajinu, popísal, že mu v Rusku tvrdili, že sa ho rodičia zriekli, hoci to nebola pravda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok