Argumentov za vstup Švédska do NATO je viac než proti nemu, tvrdí maďarská prezidentka

ta3 tasr
4.4.2023 11:44

Severoatlantická aliancia musí byť jednotná a musí byť silnejšia, o otázkach jej rozširovania však treba diskutovať. Vyhlásila to v pondelok večer v rozhovore pre tureckú štátnu spravodajskú televíziu TRT World maďarská prezidentka Katalin Nováková. Podľa nej za vstup Švédska do NATO existuje viac argumentov než proti nemu. Informuje agentúra MTI.

Švédsko a Fínsko predložia žiadosť o vstup do NATO súčasne. Už stanovali aj dátum
Twitter/Benjamin Tallis

"V týchto ťažkých časoch musíme zostať jednotní a ukázať svoju silu. NATO je dôležitá aliancia, ktorú treba posilniť," zdôraznila Nováková. V súvislosti s tým, že posledný marcový týždeň Maďarsko i Turecko odsúhlasili vstup Fínska do NATO, Nováková pripomenula búrlivú diskusiu o vstupe Švédska v maďarskom parlamente, pretože vysokí švédski predstavitelia predtým urobili neprijateľné vyhlásenia o Maďarsku.

Osobne sa však domnieva, že za vstup Švédska do NATO hovorí viac argumentov než proti nemu. V danej situácii preto podporuje prijatie tejto škandinávskej krajiny, pretože by to posilnilo zväzok NATO.

Ako dodala, napriek tomu chápe obavy maďarských poslancov aj Turecka a pripomenula, že aj švédsky parlament iba v posledných týždňoch po dlhej diskusii rozhodol, že Švédsko chce patriť do NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok