S vyhláškou rezortu zdravotníctva súkromné poisťovne nesúhlasia, štátna ju rešpektuje

ta3 TASR
4.4.2023 11:04

Súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union kritizujú vyhlášku o programovom rozpočtovaní, ktorú rezort zdravotníctva zverejnil minulý týždeň. Upozorňujú, že nie je postavená na reálnych výpočtoch a škodí zdravotníctvu i pacientom. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa vyhlášku rešpektuje.

peniaze bankovky eurá 114 px (TASR/KR PZ)
TASR/KR PZ

Dôvera považuje takýto spôsob prerozdelenia peňazí verejného zdravotného poistenia za zlý. "Každému v sektore je jasné, že čísla vo vyhláške nie sú reálne. Rozumieme tomu, že bolo potrebné upokojiť situáciu. Uzavreli sa zmluvy medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi, no pokiaľ nebudú zvýšené platby za poistencov štátu, nebudú peniaze na úhrady podľa týchto zmlúv, čím sa opäť vráti chaos," skonštatovala poisťovňa.

Vyhlášku odmieta aj Union zdravotná poisťovňa. "Je postavená nerealisticky na nesprávnych výpočtoch, nezohľadňuje špecifiká poistných kmeňov jednotlivých zdravotných poisťovní a zväzuje ruky zdravotným poisťovniam efektívne nakupovať zdravotnú starostlivosť," ozrejmila.

VšZP deklaruje, že bude znenie vyhlášky rešpektovať. "VšZP sa oboznámila s finálnym znením programovej vyhlášky pre rok 2023 a bude jej znenie rešpektovať a zároveň dbať o to, aby bol sektor verejného zdravotného poistenia financovaný udržateľne a v rámci disponibilných zdrojov," uviedla poisťovňa.

Ministerstvo zdravotníctva SR minulý týždeň zverejnilo vyhlášku o programovom rozpočtovaní, ktorá zdravotným poisťovniam presne definuje minimálnu výšku úhrad pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti. Na vydanie vyhlášky čakali Asociácia nemocníc Slovenska či zástupcovia ambulancií, ktorí rokovali so zdravotnými poisťovňami o zmluvných podmienkach na tento rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok