Čínsky balón dokázal získať spravodajské informácie z amerických vojenských areálov

ta3 ČTK
4.4.2023 10:44

Čínsky špionážny balón, ktorý vo februári pri pobreží Spojených štátov zostrelila americká stíhačka, dokázal získať spravodajské informácie z niekoľkých amerických vojenských areálov, aj keď sa tomu USA snažili zabrániť.

Čínsky balón dokázal získať spravodajské informácie z amerických vojenských areálov
Twitter/Reuters U.S. News

S odvolaním sa na dvoch vysokopostavených amerických činiteľov to uviedol spravodajský server NBC News. Biely dom a Pentagón podľa agentúry Reuters uviedli, že túto správu nemôžu potvrdiť.

Čína dokázala balón ovládať tak, že nad niektorými miestami mohol preletieť aj niekoľkokrát a získané údaje bol schopný okamžite odovzdávať Pekingu. Informácie zariadenie zhromaždovalo najmä zachytávaním elektronických signálov zo zbraňových systémov a z komunikácie personálu armádnych základní.

Peking by podľa zdrojov NBC News bol schopný získať výrazne viac spravodajských informácií z citlivých miest, keby mu v tom Spojené štáty počas letu balóna nebránili napríklad blokovaním elektronických signálov.

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že trosky zostreleného balóna stále skúma. "Nemôžem potvrdiť, že chodilo na prenos z balóna do Číny v reálnom čase," povedala hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová. "To je vec, ktorú teraz analyzujeme," dodala.

Balón o veľkosti trojice amerických školských autobusov mohla Čína podľa serveru NBC News nechať zničiť na diaľku. Prečo sa tak nestalo, nie je jasné.

Čína opakovane tvrdila, že balón bol meteorologický. Washington podľa nej reagoval prehnane, keď ho zostrelil. "Čína odmieta skresľovanie a zveličovanie tohto incidentu," vyhlásila hovorkyňa čínskej diplomacie Mao Ning. Zopakovala tiež, že išlo o "nečakanú a ojedinelú záležitosť".

Denník The Washington Post (WP) už vo februári uviedol, že balón bol súčasťou rozsiahleho čínskeho sledovacieho programu, pomocou ktorého Peking už roky zbiera informácie o vojenských zariadeniach v zahraničí. Podľa denníka boli podobné špionážne balóny vyslané z Číny videné nad piatimi kontinentmi. Zvlášť často ich ale Peking využíva na špionáž v ázijských krajinách, ako je Japonsko, India, Vietnam, Filipíny a Taiwan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok