Tesla musí kvôli rasizmu na pracovisku zaplatiť bývalému zamestnancovi milióny dolárov

ta3 ČTK
4.4.2023 07:33

Americká automobilka Tesla musí zaplatiť svojmu bývalému zamestnancovi 3,2 milióna dolárov za to, že na pracovisku čelil prejavom rasizmu a firma proti nim nezakročila. V pondelok o tom rozhodla americká federálna porota. Ako v utorok pripomína agentúra Reuters, niekdajší afroamerický zamestnanec Owen Diaz mal pôvodne dostať mnohonásobne viac peňazí.

Tesla dočasne zastavila výrobu v šanghajskom závode
AP Photo/David Zalubowski

Iná porota Diazovi v roku 2021 prisúdila celkom 137 miliónov dolárov. Vlani ale sudca William Orrick trest označil za prehnaný a znížil ho na 15 miliónov dolárov. Túto čiastku však Diaz odmietol prijať, a tak sa prípadom musela zaoberať nová porota. Tá poškodenému povedala ešte o poznanie menej peňazí.

Diaz automobilku zažaloval kvôli tomu, že nereagovala na jeho sťažnosti manažérom na prejavy rasizmu. V továrni v kalifornskom Fremonte, kde pracoval deväť mesiacov v rokoch 2015 a 2016 podľa neho zamestnanci často používali rasistické nadávky a na stenách budovy sa objavovali rasistické nápisy, karikatúry aj svastiky.

Šéf Tesly Elon Musk v tweete uviedol, že keby firma mohla predstaviť nové dôkazy, nedostal by Diaz žiadne peniaze. Verdikt ale vraj aj tak rešpektuje. Reuters však poznamenáva, že je možné, že sa obe strany odvolajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok