Vojna spôsobila kultúre Ukrajiny škody za miliardy dolárov, uviedlo UNESCO

ta3 tasr
3.4.2023 23:23

Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila na kultúrnom dedičstve a pamiatkach tejto krajiny škody vo výške približne 2,6 miliardy dolárov, uviedla v pondelok Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informuje agentúra AFP.

ONLINE:
TASR/AP

Kultúra, cestovný ruch, šport a zábavný priemysel prišli od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 podľa UNESCO o celkové príjmy vo výške 15,1 miliardy dolárov. Takmer 250 pamätníkov bolo okrem toho buď poškodených, alebo úplne zničených, väčšina z nich na východe Ukrajiny, uviedla organizácia OSN.

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová, ktorá v pondelok navštívila Ukrajinu, povedala, že na nápravu škôd bude potrebných približne 6,9 miliardy dolárov. "Pomôžeme ukrajinským úradom vypracovať plán obnovy pre sektor kultúry," uviedla.

Na Zozname svetového dedičstva UNESCO sa nachádza sedem kultúrnych pamiatok a jedna prírodná lokalita na Ukrajine vrátane historického centra mesta Odesa na juhovýchode krajiny, ktoré bolo škôd z veľkej časti ušetrené, píše AFP.

Šestnásť ďalších lokalít je na predbežnom zozname svetového dedičstva UNESCO a čaká sa na podanie oficiálnej žiadosti vlády v Kyjeve. Medzi nimi je i centrum mesta Černihiv na severe Ukrajiny, ktoré počas prvých mesiacov invázie utrpelo rozsiahle škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok