Chybičky sa stávajú, myslí si o Mikulcovej previerke Kyselica. Zákon je podľa Valáška domotaný

ta3
3.4.2023 21:27

Odvolaný premiér Eduard Heger podal námietku sám proti sebe a dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec, ktorý nemá preverenie, mal prístup k tajným materiálom. Opozícia nemá žiaden nástroj, ako odvolať už odvolaných ministrov. Je na mieste, aby predseda vlády hádzal vinu na vlastných úradníkov? Môže minister vnútra spochybňovať autoritu Národného bezpečnostného úradu? Hosťami boli Denisa Saková (Hlas-SD), Lukáš Kyselica (OĽaNO) a Tomáš Valášek (PS).

20230403_tema_dna_3.jpg
TA3

„S utajovanými skutočnosťami sme narábali podľa zákona, čo znamená, že na čo máte previerku, tak s tým sa môžete oboznámiť,“ povedala Denisa Saková, bývalá ministerka vnútra. Uviedla, že existuje viacero stupňov previerky na ministerstve vnútra, a to vyhradené, dôverné, tajné a prísne tajné. „Všetci členovia vlády, predseda NR SR, prezidentka a iní sú podľa zákona oslobodení od fyzickej previerky,“ doplnila Saková.

Pochybil Mikulec?

„Čo sa týka obsahu, tak minister musí vedieť o tých informáciách,“ uviedol Lukáš Kyselica, bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra. Tvrdí, že s informáciami by sa minister oboznámil, keďže s nimi musí manipulovať. „Pochybenia, ku ktorým došlo na ministerstve, nemá automaticky na svedomí minister,“ dodal. O možných pochybeniach na odbore Kyselica povedal, že "chybičky sa stávajú".

„Musel som mať previerku, musel som mať aj certifikáty NATO,“ povedal Tomáš Valášek, poslanec za stranu PS. Zákon o ochraňovanej skutočnosti je podľa neho “domotaný“. „Ten zákon 215 nie je napísaný úplne šťastne,“ pokračoval. Považuje ho za zákon, ktorý by mal byť prioritne zmenený, keďže je podľa neho zastaraný. „Je dôležité zistiť, či argument, ktorý používa minister Mikulec na svoju obhajobu, že NBÚ nie je konzistentné, je naozaj pravdivý,“ dodal Valášek.

„NBÚ si robí plán kontrol a následne je každé ministerstvo s ním oboznámené,“ uviedla Saková. Odmieta tvrdenie, že NBÚ sa v minulosti správal inak ako teraz. „Viem to potvrdiť, že to tak nie je,“ vyhlásila bývala ministerka. „Myslím si, že NBÚ má všetky bývalé kontroly,“ povedala Saková o skartovaných dokumentoch z predošlých kontrol ministerstva.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok