Španielsky parlament zvažuje schválenie býčích zápasov ako kultúrneho bohatstva

TASR
13.2.2013 08:30

Španielsky parlament v utorok hlasoval o schválení petície za zachovanie býčích zápasov ako kultúrneho bohatstva krajiny, čím pobúril aktivistov bojujúcich za práva zvierat ako aj dva španielske regióny, kde je tento šport zakázaný. Informovala o tom agentúra Reuters.

Španielsky parlament zvažuje schválenie býčích zápasov ako kultúrneho bohatstva
SITA

Členovia vládnucej Ľudovej strany, ktorá má v parlamente ústavnú väčšinu, hlasovali o prerokovaní petície podpísanej 500.000 občanmi. Ak by návrh prezentovaný v petícii prešiel, postavenie býčích zápasov by sa posilnilo a Španielsko by sa následne snažilo o ich zapísanie na Zoznam svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Býčie zápasy sa v Španielsku konajú už po celé storočia a medzi ich priaznivcov patrili osobnosti ako americký spisovateľ Ernest Hemingway či domáci maliar Pablo Picasso, ktorí ich aj zobrazili vo svojich umeleckých dielach. Prípadné schválenie návrhu by zástancom zápasov možno pomohlo zmeniť aj ich regionálny zákaz v dvoch zo 17 autonómnych spoločenstiev Španielska - na Kanárskych ostrovoch, kde zákaz zaviedli v roku 1991, a v Katalánsku, kde dali býčím zápasom stop v roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok