Hovorca Kremľa Peskov tvrdí, že zníženie ťažby ropy je v záujme globálneho trhu

ta3 TASR
3.4.2023 13:24

Zníženie produkcie ropy Ruskom, Saudskou Arábiou a ďalšími významnými producentmi z aliancie OPEC+, ktoré spôsobilo prudký nárast cien komodity, je "v záujme" globálnych trhov. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Hovorca Kremľa Peskov tvrdí, že zníženie ťažby ropy je v záujme globálneho trhu
TASR/AP

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a jej spojenci zo širšej aliancie OPEC+, vrátane Ruska, otriasli trhmi, keď v nedeľu 2. apríla oznámili ďalšie zníženie produkcie o približne 1,16 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne od začiatku mája.

"Je v záujme globálnych energetických trhov, aby svetové ceny ropy zostali na dobrej úrovni," povedal Peskov novinárom a dodal: "Či sú s tým iné krajiny spokojné alebo nie, je ich vec."

Očakávalo sa, že OPEC+ v pondelok 3. apríla na svojom zasadnutí potvrdí svoje vlaňajšie rozhodnutie znížiť produkciu o 2 milióny barelov denne do decembra 2023. Nové škrty produkcie od mája znamenajú, že celkový objem ťažby bude nižší o viac ako tri milióny barelov/deň.

Vyššie ceny ropy pritom pomôžu naplniť pokladnicu Ruska, ktoré vedie vojnu s Ukrajinou. A prinútia Američanov aj motoristov inde vo svete zaplatiť viac na čerpacích staniciach v čase, keď čelia vysokej inflácii.

Je tiež pravdepodobné, že toto rozhodnutie ešte viac naruší vzťahy medzi Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou, keďže Washington žiadal Rijád a jeho spojencov, aby zvýšili produkciu a pomohli tak stlačiť ceny aj príjmy Ruska na financovanie vojny.

Producenti označili koordinované zníženie ťažby ropy za "preventívne opatrenie" zamerané na stabilitu trhu. Niektorí analytici však spochybnili toto odôvodnenie a poukazujú na fakt, že ceny ropy pred oznámením už rástli a banková kríza ustúpila.

Rozhodnutie môže znamenať, že OPEC+ stále vidí "ekonomické búrkové mraky na obzore", povedal Jorge Leon, viceprezident poradenskej spoločnosti Rystad Energy, podľa ktorého napätejšie dodávky by mohli vytlačiť ceny ropy nad 100 USD (91,95 eura) za barel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok