Odoberú mu odtlačky, vyhlási, že je nevinný. Ako bude priebehať súd s Trumpom?

ta3 čtk
3.4.2023 00:44

Trestne stíhaný americký exprezident Donald Trump sa pred súd v New Yorku postaví v utorok o 14:15 miestneho času (20:15 SELČ). Úradníci mu odoberú odtlačky, vyfotografujú ho a bude vyzvaný, aby vyhlásil, či sa cíti vinný, alebo nevinný. S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovalo niekoľko amerických médií.

Odoberú mu odtlačky, vyhlási, že je nevinný. Ako bude priebehať súd s Trumpom?
TASR/AP

Procedúra bude za prísnych bezpečnostných opatrení trvať 15 až 30 minút a v budove súdu nebude v tom čase žiadna iná aktivita. Trump popoludní odletí späť na Floridu, kde podľa nedeľného oznámenia jeho kancelárie večer vystúpi s prejavom.

Trump do New Yorku priletí už v pondelok večer, strávi noc vo svojom mrakodrape Trump Tower na Manhattane a okolo 11. hodiny miestneho času (17:00 SELČ) sa dostaví do budovy súdu, kde o niekoľko hodín neskôr predstúpi pred sudcu Juana Merchana. Agentúre Reuters to v nedeľu oznámil zdroj oboznámený s Trumpovým programom.

V mieste bude podľa médií veľké množstvo príslušníkov tajných služieb, z ktorých niektorí budú priamo zodpovedať za ochranu Trumpovej osoby. Ľudia vstupujúci do budovy manhattanského súdu budú podľa stanice Fox News kontrolovaní dvakrát a bezpečnostné zložky "prehľadajú a vyčistia" celú budovu. Trumpovi obhajcovia sa už skôr dohodli s prokuratúrou, že bývalý prezident pri zatknutí nebude spútaný, a podľa médií do budovy súdu tiež nevstúpi pred očami verejnosti.

Na otázku, či sa cíti vinný, alebo nie, Trump podľa očakávania odpovie, že je nevinný, čím de facto začne súdny proces, hoci samotné konanie pravdepodobne začne až o mnoho mesiacov, možno až po prezidentských voľbách. Tie pripadajú na november 2024 a Trump sa v nich chce uchádzať o opätovné zvolenie do Bieleho domu. Podľa agentúry Reuters bolo v minulom roku na Manhattane priemerné oneskorenie medzi vznesením obvinenia a súdnym verdiktom 900 dní.

Trump je historicky prvým trestne stíhaným americkým exprezidentom. Presné znenie obvinenia zatiaľ nie je verejné, hoci sudca už zverejnenie povolil. Veľká porota v New Yorku sa však zaoberala Trumpovou údajnou platbou za mlčanlivosť dvoch žien, s ktorými mal údajne nemanželský pomer. Exprezident tieto platby následne vo svojom účtovníctve údajne zaevidoval ako "právne výdavky", pretože platba sa uskutočnila cez jeho advokáta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok