Niektorí členovia aliancie OPEC+ dobrovoľne znížia ťažbu ropy. Chcú stabilizovať trh

ta3 tasr
2.4.2023 17:28

Ropné giganty z Perzského zálivu - Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty (SAE) a Kuvajt, oznámili v nedeľu koordinované zníženie ťažby ropy v rámci "preventívneho opatrenia" zameraného na stabilitu trhu. Informuje o tom agentúra AFP.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Dohromady plánujú znížiť ťažbu o 772 000 barelov (1 barel = 159 litrov) denne, a to od mája až do konca roka 2023, uviedli vo vyhláseniach pre oficiálne médiá. Samotná Saudská Arábia pritom od mája do konca roku 2023 zredukuje produkciu ropy o 500 000 barelov denne.

Následne sa k nim pridali Irak, jeden z najväčších svetových producentov ropy, ktorý v nedeľu oznámil zníženie ťažby o 211 000 barelov denne od 1. mája, a Alžírsko, ktoré oznámilo "dobrovoľné" zníženie produkcie o 48 000 barelov/deň v rovnakom časovom rámci. Saudskoarabské ministerstvo energetiky v nedeľu uviedlo, že škrty sa uskutočnia v koordinácii s niektorými členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) aj nečlenmi OPEC, bez toho, aby ich menovalo. A pôjdu nad rámec kontroverznej redukcie ťažby o 2 milióny barelov/deň, ktorú ropný kartel oznámil vlani v októbri.

Tento krok pravdepodobne zvýši ceny ropy, čo zhorší vzťahy medzi Rijádom a Washingtonom, keďže svet sa vyrovnáva s vysokou infláciou, ktorú čiastočne poháňa vojna na Ukrajine. Rijád minulý rok nahneval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, keď sa spolu s ďalšími členmi OPEC dohodol na znížení produkcie v predvečer amerických volieb do Kongresu, ktorých hlavnou témou bola inflácia.

K vlaňajšiemu zníženiu produkcie, najväčšiemu od vrcholu pandémie ochorenia COVID-19 v roku 2020, došlo aj napriek obavám, že by to mohlo podporiť infláciu a prinútiť centrálne banky, aby ešte viac zvýšili úrokové sadzby.

A zároveň aj Rusko, člen širšej aliancie OPEC+, v nedeľu oznámilo, že do konca roka predĺži zníženie produkcie ropy o 500 000 barelov denne, ktoré malo vypršať koncom júna ako odpoveď na západné sankcie. Oznámil to Alexander Novak, podpredseda vlády zodpovedný za otázky energetiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok