Francúzsko dalo zelenú manželstvám homosexuálov a ich adopcii detí

TA3, TASR
12.2.2013 22:14

Francúzsky parlament dnes schválil návrh zákona, ktorý legalizuje manželstvá ľudí rovnakého pohlavia a povoľuje im adoptovať si deti. Je to veľké legislatívne víťazstvo pre socialistov prezidenta Francoisa Hollanda v otázke, ktorá rozdelila francúzsku spoločnosť.

Dolná komora parlamentu, Národné zhromaždenie, schválila návrh zákona 329 hlasmi ku 229. Teraz pôjde so Senátu, kde sa tiež očakáva jeho hladké schválenie, keďže v ňom socialisti a ich spojenci majú väčšinu.
Asi 340.000 ľudí, podľa policajných odhadov, demonštrovalo v Paríži 13. januára proti schváleniu tohto zákona.

Naopak na míting za jeho schválenie, ktorý sa uskutočnil 27. januára, prišlo približne 125.000 ľudí.
Podľa prieskumov verejnej mienky väčšina Francúzov podporuje umožnenie homosexuálnych manželstiev, táto podpora však klesá v otázke adopcie detí takýmito rodinami.

Premiér Jean-Marc Ayrault pred hlasovaním vyhlásil, že "tento zákon rozšíri na všetky rodiny ochranu garantovanú inštitútom manželstva... Na rozdiel od tých, ktorí sú proti nemu - našťastie sú v menšine - tento zákon posilní inštitúciu manželstva."

"Je to prvý nevyhnutný krok, sociálna evolúcia, ktorá je na prospech celej spoločnosti," citovala AP socialistickú poslankyňu Corinne Narassiguinovú. "Sprístupnenie manželstva a adopcií homosexuálnym párom je krásny pokrok... Je to symbolické hlasovanie, ktoré vstúpi do dejín."

Francúzska vláda však nepresadila v zákone všetko, čo chcela. Socialisti nakoniec nepodporili, aby homosexuálne páry mali uľahčený prístup k umelému oplodneniu. Očakáva sa, že sa touto otázkou bude zaoberať samostatný návrh zákona neskôr v tomto roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok