FOTO: Pápež František viedol slávnostnú omšu, poďakoval za modlitby za svoje zdravie

ta3 TASR ČTK
2.4.2023 11:21

Pápež František sa v nedeľu, deň po prepustení z nemocnice, zúčastnil omše na Kvetnú nedeľu. Na zaplnenom vatikánskom Svätopeterskom námestí veriacim poďakoval za účasť aj za modlitby za jeho uzdravenie. Informovali o tom zahraničné agentúry. Omšou začína takzvaný Svätý týždeň a veľkonočné obrady. Vatikán ju živo prenášal.

"Všetkých vás zdravím, Rimanov i pútnikov, a najmä tých, ktorí prišli zďaleka. Ďakujem vám za účasť aj za vaše modlitby, ktoré ste v posledných dňoch opäť zintenzívnili. Veľmi vám ďakujem," povedala 86-ročná hlava katolíckej cirkvi. Podľa agentúry Reuters bolo na námestí 60-tisíc ľudí, pápež sa pri príchode s niektorými z nich krátko pozdravil.

Pápež František iba v sobotu dopoludnia opustil rímsku nemocnicu Gemelli, v ktorej sa liečil so zápalom priedušiek. Do nemocnice ho previezli v stredu, pretože sa sťažoval na problémy s dýchaním. Na omši boli stovky kňazov, ktorí mali v rukách olivové či palmové ratolesti. Vetvičky zelených rastlín si priniesli aj prizerajúci sa veriaci. Pápež im všetkým požehnal, uviedla agentúra ANSA. Podľa agentúry Reuters hovoril počas omše pokojným, ale jasným hlasom.

Veľká noc, najdôležitejšie sviatky v katolíckom cirkevnom kalendári, budú skúškou pápežovho zdravia. Podľa Svätej stolice bude František všetkým bohoslužbám predsedať, kardináli ale prevezmú časti omší pri oltári, pri ktorých je potrebné stáť. Toto rozhodnutie bolo podľa Vatikánu prijaté už pred pápežovou nedávnou hospitalizáciou, a to kvôli jeho ťažkostiam s chôdzou.

V uplynulých rokoch pápež podstúpil operáciu čreva a mal aj problémy s kolenom. Kvôli tomu v poslednej dobe používa invalidný vozík. František už skôr uviedol, že by na svätopetrský trón rezignoval, pokiaľ by mu zdravotný stav znemožňoval vykonávať mandát. Pápež František stojí na čele katolíckej cirkvi desať rokov, na všetkých jeho cestách ho sprevádzajú zdravotníci. Keď mal 21 rokov, prekonal zápal pohrudnice a prišiel o časť pľúc, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok