MOV kritizuje Ukrajinu. Vyzvala na bojkot podujatí, na ktorých štartujú Rusi a Bielorusi

ta3 tasr
1.4.2023 14:38

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) kritizoval výzvu ukrajinskej vlády voči tamojším športovcom na bojkot športových podujatí. Tí dostali vo štvrtok oficiálne inštrukcie na bojkot podujatí, na ktorých štartujú Rusi alebo Bielorusi.

MOV kritizuje Ukrajinu. Vyzvala na bojkot podujatí, na ktorých štartujú Rusi a Bielorusi
TASR/AP

"Toto rozhodnutie by len ublížilo ukrajinským športovcom a nejakým spôsobom by neovplyvnilo vojnu, ktorej koniec si želá celý svet a ktorú MOV rázne odsúdil. Výbor vždy zastával postoj, že vlády nemajú rozhodovať o účasti svojich športovcov na medzinárodných podujatiach," citovala z oficiálneho vyhlásenia MOV agentúra DPA. Výbor ďalej pripomenul, že desiatky národných olympijských výborov rešpektovali v minulosti olympijskú chartu a v prípade ozbrojených konfliktov, vojen a rôznych kríz nepristúpili k bojkotu.

Návrh na bojkot zo strany ukrajinských športovcov navrhol tamojší minister športu Vadim Gutcajt, ktorý je zároveň prezident Národného olympijského výboru Ukrajiny. Vzťahuje sa na všetky podujatia, vrátane tých kvalifikačných na nadchádzajúce olympijské hry v Paríži. Športovci, ktorí sa doňho nezapoja, môžu prísť o možnosť súťažiť pod ukrajinskou vlajkou. Tento krok prišiel v reakcii na nedávne odporúčanie MOV, ktoré hovorí o možnosti návratu Rusov na medzinárodné podujatia pod neutrálnou vlajkou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok