Na juhu a stredozápade USA zúrili v nedeľu búrky a tornáda, vyžiadali si už najmenej 32 obetí

ta3 ČTK
3.4.2023 10:31

Na najmenej 32 vzrástol v nedeľu počet obetí ničivých búrok a tornád na juhu, stredozápade a severozápade USA. Informovala agentúry AP a AFP.

Na juhu a stredozápade USA zúrili v nedeľu búrky a tornáda, vyžiadali si už najmenej 32 obetí
TASR/AP

"Zatiaľ čo stále vyhodnocujeme plný rozsah škôd, vieme, že rodiny po celej Amerike smútia pre stratu svojich milovaných, zúfalo čakajú na správy o tých, ktorí bojujú o svoj život, či sa prehrabávajú sutinami svojich domov a podnikov," uviedol americký prezident Joe Biden. Šéf Bieleho domu už skôr vyhlásil veľké časti Spojených štátov za oblasti katastrof, čím umožnil vynaložiť na ich obnovu federálne zdroje. 

Potvrdené alebo možné tornáda ničili domovy a obchody či lámali stromy v 11 amerických štátoch. Najviac postihnutým je Tennessee, kde doteraz zaznamenali najmenej 15 mŕtvych. Ďalších 17 mŕtvych je v štátoch Arkansas, Mississippi a Alabama, Indiana, Illinois či Delaware. V Spojených štátoch sú tornáda častým javom najmä v centrálnej a južnej časti krajiny, píše AFP. Ničivé tornádo si prednedávnom vyžiadalo najmenej 25 životov aj v štáte Mississippi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok