USA oznámia vojenskú pomoc Ukrajine za 2,6 miliardy USD, mala by obsahovať aj radary

ta3 čtk
31.3.2023 22:45

Spojené štáty podľa zdrojov agentúry Reuters po víkende, možno už v pondelok, oznámia ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote okolo 2,6 miliardy dolárov. Obsahovať by mala aj radary a muníciu pre tanky. Spojené štáty podľa amerického ministerstva obrany vyčlenili na vojenskú pomoc pre Ukrajinu na začiatku marca vyše 32 miliárd dolárov od začiatku ruskej invázie 24. februára 2022.

Ruské sily prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti Bachmutu, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

Ukrajina v uplynulých mesiacoch opakovane volala po ďalšej vojenskej pomoci západných štátov, aby mohla na jar začať protiofenzívu. Tú by mohla ukrajinská armáda podľa ministra obrany Oleksija Reznikova začať "v apríli alebo máji" v závislosti od poveternostných podmienok. Minister to podľa agentúry Unian povedal v stredu.

Ukrajina na konci minulého leta a začiatkom jesene dosiahla čiastkové víťazstvo, keď sa jej armáde podarilo oslobodiť rozsiahle územia na severovýchode a juhu krajiny. Teraz podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) kreslí frontová línia na mape Ukrajiny krivku pozdĺž rieky Dneper na juhovýchode krajiny, pretína Záporožskú oblasť, ktorá je z väčšej časti pod kontrolou ruských síl, pokračuje do Doneckej oblasti a potom severne zhruba po hranici medzi Luhanskou a Charkovskou oblasťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok