ROZHOVOR: Útulky by sme mali financovať z verejných zdrojov, apeluje právnička zo Zvieracieho ombudsmana

ta3/Nicolette Ftáčková
3.4.2023 18:00

Nevedia požiadať o pomoc a povedať, čo ich trápi. Reč je o nemých tvárach, ktorých práva obhajuje na Slovensku organizácia Zvierací ombudsman už približne desať rokov. Prečo sa psom nepolepšilo, aj keď pred zákonom už viac nie sú vecou? Čo ešte treba urobiť? Pýtali sme sa právničky Nikoly Ďurčíkovej, ktorá v organizácii pôsobí.

Sloboda zvierat
TA3 / David Duducz

V rozhovore sa dozviete:

  • kde najčastejšie Zvierací ombudsman zasahuje,
  • s akým najkrutejším prípadom týrania zvieraťa sa stretli,
  • aké návrhy zákonov aktuálne pripravujú,
  • ako sa darí projektu Detský zvierací ombudsman,
  • či badať rokmi väčší záujem o zvieratá v útulkoch.

V posledných dňoch zarazil ľudí prípad týraného psíka zo Spišskej Novej Vsi, ktorý bol uviazaný o drôt a býval v chladničke. To, že pes prestal byť vecou v zákone síce máme, no zdá sa, že zvieratám sa nepolepšilo. Prečo? 

Legislatívne zmeny sa nezvyknú v praxi odzrkadliť okamžite, a teda ani samotné zvýšenie vymožiteľnosti práva v oblasti ochrany zvierat. Prvé zmeny môžu nastať po rokoch až desaťročiach, v niektorých prípadoch si počkáme výmenou celých generácií. Je však dôležité povedať, že ako organizácia Zvierací ombudsman sme si už kľúčové pokroky všimli. Od prijatia zákona - zviera nie je vec - v roku 2018 sa neustále posúvame k vyspelejším krajinám, aj keď iba slimačími krokmi, ale predsa. 

Čo treba ešte urobiť? Správnou odpoveďou je, že musíme konať tak ako doteraz. Je potrebné vynakladať legislatívnu snahu na pozitívne zmeny v zákonoch, musíme aj neustále vzdelávať deti a mládež a taktiež chodiť po svete s otvorenými očami. Nesmieme sa báť okamžite konať a aktívne to riešiť, ak uvidíme zvieratá trpieť. Zodpovednosť za dianie v spoločnosti má každý vo svojich rukách, ak pred zlom zatvoríme oči, budeme na jeho strane.

Nebezpečný pre zviera aj človeka

V ktorej časti Slovenska sa stretávate s týraním psov a zvierat celkovo najviac? Kde musíte najčastejšie zasahovať? 

S problémom týrania zvierat alebo zanedbávania ich starostlivosti, sa stretávame v rámci celého Slovenska a u všetkých vekových skupín obyvateľstva. Je však pravdou, že problém sa vo väčšej miere vyskytuje na východnom Slovensku.

Nanešťastie, ľudská kreativita nemá pri týraní zvierat hranice. S akým najkrutejším prípadom týrania zvieraťa ste sa stretli?

Stretávame sa s mnohými vážnymi a nehumánnymi činmi, ktoré sú páchané najmä na spoločenských zvieratách, ale aj na divožijúcich a hospodárskych zvieratách. Od zvierat uviazaných na reťaziach, cez rôzne vážne formy zanedbávania starostlivosti, poranenia spôsobené ľudskou rukou, až po usmrtenie zvierat za účelom ich konzumácie alebo výroby živočíšnych produktov. Podľa mnohých odborníkov z oblasti psychiatrie a psychológie môžeme hovoriť o nebezpečných páchateľoch. Osoby, ktoré toto páchajú, nie sú nebezpečné len pre zvieratá, ale aj pre ľudí. Viac ako polovica trestancov, odsúdených za násilné trestné činy, v prieskume priznala, že od raného veku bola krutá k zvieratám. Je to páchanie kriminality na slabších tvoroch, ktoré sa nevedia brániť. Treba sa zamyslieť nad tým, aký pocit chorého uspokojenia to prináša tomuto páchateľovi. 

Zákon nemyslí na situáciu, kedy po zosnulom majiteľovi môžu v domácnosti zostať bezmocné zvieratá. V januári ste adresovali ministerstvu vnútra návrh, aby kompetencie vstúpiť do bytu mala aj polícia, nielen veterinárny inšpektor. V akom stave sa nachádza aktuálne návrh? 

Usilujeme sa o to, aby obecná polícia mala možnosť vstúpiť do obydlia, a to hlavne v prípade bezprostredného ohrozenia zdravia alebo života zvierat nachádzajúcich sa v byte. V praxi sa často vyskytujú prípady, kedy po smrti majiteľa zostanú zvieratá uväznené v byte alebo na pozemku bez akejkoľvek starostlivosti. Oprávnenie vstúpiť do obydlia za účelom zhabania zvierat má aktuálne len regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS). Tento orgán však nevykonáva svoju činnosť cez víkendy a sviatky. Považujeme preto za nevyhnutné zabezpečiť orgán, ktorý bude okamžite schopný zasiahnuť a zviera nebude musieť byť vystavené trápeniu bez základných životných potrieb. Naša pripomienka sa aktuálne v návrhu zákona nenachádza, v tejto iniciatíve však nepoľavíme a budeme sa snažiť dostať ju tam v neskorších štádiách legislatívneho procesu, a to najmä prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu.

Aké právne zmeny si žiadajú aktuálne najviac pozornosti ohľadom pomoci a ochrany zvierat? Pripravujete nejaké návrhy? 

Našli sme mnoho medzier. Aktuálne nie je ani téma ochrany zvierat zakotvená v školských osnovách, o to sa tiež usilujeme a podali sme pripomienku k návrhu novely zákona o výchove a vzdelávaní. Zaoberáme sa aj témou pyrotechniky, máme na to vlastný tím právnikov. Je to však beh na dlhú trať. Aktuálne je v Národnej rade SR predložený, nami pripravený, legislatívny návrh, ktorý by mal zabezpečiť prísnejšiu reguláciu používania a predaja najhlučnejšej a najnebezpečnejšej zábavnej pyrotechniky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok