Putin schválil doktrínu zahraničnej politiky, USA a Západ označuje za hrozbu

ta3 čtk
31.3.2023 19:07

Ruský prezident Vladimír Putin schválil aktualizovanú doktrínu ruskej zahraničnej politiky, Moskva pritom označila Spojené štáty a Západ za zdroj "existenčných hrozieb" pre Rusko. Ako strategických partnerov vníma Čínu a Indiu. Informovali o tom dnes svetové agentúry. Moskva už vyše roka vedie vojnu na Ukrajine av čase očakávania ukrajinskej protiofenzívy sa Kremeľ snaží získať doma podporu pre vojenské ťaženie tým, že ho vykresľuje ako boj o existenciu proti Západu, pričom ignoruje fakt, že vojnu rozpútala Moskva, píše agentúra Bloomberg.

Putin verejne skritizoval ministra priemyslu. Vyčítal mu šaškovanie s obstarávaním lietadiel
TASR/AP

"Všeobecne možno politiku Západu, ktorej cieľom je oslabiť Rusko všetkými prostriedkami, charakterizovať ako nový druh hybridnej vojny," vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na zasadnutí ruskej bezpečnostnej rady podľa AFP. Rusko podľa neho čelí "existenčnej hrozbe" zo strany USA aj ich spojencov a nová doktrína umožňuje "použitie ozbrojených síl na odrazenie alebo zabránenie ozbrojenému útoku na Rusko či jeho spojencov".

Štyridsaťdvaročný dokument, ktorý je de facto príručkou pre ruských diplomatov, podľa agentúry Reuters opisuje zmeny v ruskom pohľade na svet a najmä stále viac konfrontačné vzťahy so Západom. Zároveň sa v ňom uvádza, že Moskva sa usiluje o "mierové spolužitie" a "rovnováhu záujmov" s Washingtonom. Vyzýva tiež na udržanie "strategickej stability" s USA, čo je odkaz na jadrový potenciál oboch krajín.

Moskva vo februári pozastavila účasť na poslednej zostávajúcej dohode o kontrole jadrových zbraní - zmluve Nový START. Šéf Kremľa krok zdôvodnil tým, že Rusko nemôže dovoliť USA inšpekcie na svojich jadrových zariadeniach v čase, keď Washington a jeho spojenci v NATO otvorene deklarujú ako svoj cieľ ruskú porážku na Ukrajine. Moskva dodala, že od zmluvy neodstupuje úplne a bude sa aj naďalej riadiť stanoveným obmedzením počtu jadrových zbraní.

Rusko vlani 24. februára vojensky napadlo susednú Ukrajinu, na čo Washington a jeho spojenci reagovali uvalením mnohých hospodárskych sankcií voči agresorskej krajine a napadnutú Ukrajinu podporujú okrem iného dodávkami zbraní. Moskva – čím ďalej tým viac izolovaná na Západe – sa usiluje o prehĺbenie vzťahov najmä s Čínou a Indiou.

V aktualizovanej doktríne sa podľa Bloombergu tiež hovorí o vojenskej pomoci krajinám Latinskej Ameriky, ktoré vraj čelia "americkému tlaku". V čase narastajúceho súperenia medzi Ruskom, USA a Čínou o vplyv v Afrike sa potom Kremeľ tiež zaviazal zintenzívniť potravinovú a energetickú spoluprácu a vojenské partnerstvo s africkými štátmi, podotkla agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok