Tak takto?!: Domovy dôchodcov zvyšujú ceny, zmeny čakajú aj pre príbuzných

ta3/Patrik Mindžák
31.3.2023 15:08

Máte príbuzného v ústave sociálnych služieb? Mali by ste spozornieť. Zariadenia sociálnych služieb avizujú výrazné zmeny v spôsobe fungovania. Ak predtým úloha rodiny de facto skončila momentom odovzdania príbuzného do ústavu, po novom to bude inak. Od príbuzných sa očakáva, že sa budú aj naďalej aktívne zaujímať, sprevádzať klienta ústavu na vyšetrenia, budú pri diagnostike a budú spolupracovať s lekármi pri liečbe. V relácii Tak takto?! o tom porozprávala manažérka domova sociálnych služieb Ľubica Kočanová.

20230331_tak_takto_2.jpg
TA3

"Je to lavína, ktorá nás všetkých zasahuje," priblížila s tým, že v roku 2021 navýšili ceny pre pandémiu a ochranné pomôcky, pred rokom zase pre zvýšenie cien elektrickej energie. Teplo však narobilo najväčšie problémy, platia zaň dvakrát až trikrát viac.

"Medziročné navýšenie vychádza okolo 210 eur viac na jedného prijímateľa, čiže je to dosť, je to pre tieto entity," skonštatovala Kočanová. Je to viac o 20 percent.

Starostlivosť o pacienta od príbuzných nie je o tom, že je nedostatok personálu v sociálnych zariadeniach, hoci je to pre nich vítaná pomoc. "Viac si dokážu uvedomiť zdravotný stav príbuzného, ako sa mení." Nie je to norma, ale možno niekedy bude, podotkla.

"Sledujeme negatívne dopady pandémie, odvykli si od staršieho režimu. Spôsobovalo to depresie. Len veľmi pomaly sa rozbieha návrat do starých koľají," uzavrela Kočanová.

Celú reláciu Tak takto?! s Ľubicou Kočanovou si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok