USA uvalili sankcie na Slováka. Bráni sa, že so zbraňami neobchoduje

ta3 čtk
31.3.2023 13:09

Slovák Ašot Mkrtyčev, na ktorého americké ministerstvo financií podľa svojho oznámenia uvalilo sankcie pre jeho pokus sprostredkovať predaj severokórejských zbraní Rusku, uviedol, že so zbraňami neobchoduje. Televízii Markíza Mkrtyčev tiež povedal, že plánoval dodávky potravín a liekov z Ruska do KĽDR.

USA uvalili sankcie na Slováka. Bráni sa, že so zbraňami neobchoduje
ta3

"Z Ruska do Kórey chcem doviezť múku, pšenicu, čokoládu, nejaké konzervy. Rusi vyvážali potraviny na Západ, ale teraz nemôžu, preto ich majú nadbytok, tak to chcú predať. So zbraňami neobchodujem. Nemám na to ani firmu, ani licenciu," povedal Mkrtyčev podľa spravodajského portálu Markízy. Dodal, že v USA nemá žiadny majetok.

Podľa Markízy bol podnikateľ na obchodnom rokovaní v Číne. Slovenské úrady oznámenie USA o uvalení sankcií na Mkrtyčeva zatiaľ bližšie nekomentovali.

Mkrtyčev, slovenský občan azerbajdžanského pôvodu, údajne koncom roka 2022 a začiatkom tohto roku spolupracoval so zástupcami KĽDR, od ktorých sa mal pokúsiť získať okolo 20 druhov zbraní a munície a tie následne predávať Rusku výmenou za "komerčné lietadlá, suroviny a ďalší tovar" pre Kóreu. Rusko bolo podľa informácií amerického ministerstva pripravené dohodu uzavrieť a prijatými zbraňami a muníciou nahradiť vybavenie, ktoré stratilo v bojoch na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok