Trumpov tím vidí obvinenie ako príležitosť, údajne pripravuje mediálny cirkus

ta3 čtk
31.3.2023 12:18

Tím okolo Donalda Trumpa mal pripravené plány pre prípad, že bude americký exprezident čeliť obžalobe a v noci na piatok tieto plány vstúpili do akcie. Poradcovia republikánskeho politika sa agresívne pustili do snahy využiť vývoj na vyzbieranie peňazí a mobilizáciu priaznivcov, opisuje v článku web Politico. Tím niekdajšej hlavy štátu, ktorá znova kandiduje do Bieleho domu, sa podľa neho chystá na mediálny cirkus.

Trumpov tím vidí obvinenie ako príležitosť, údajne pripravuje mediálny cirkus
TASR/AP

"Pre väčšinu ľudí je trestné obvinenie problém. V tíme Donalda Trumpa sa na to pozerajú ako na príležitosť," napísal Politico po tom, čo vyšetrovacia porota odsúhlasila obvinenie v kauze okolo údajnej Trumpovej snahy umlčať potenciálne poškodzujúce výpovede pred voľbami roku 2016.

Priazeň a podpora

"Ako muž so silným vzťahom k dramatom ako robeným pre televízne obrazovky, Trump samotný očakáva, že mediálna pozornosť okolo rozhodnutia veľkej poroty mu môže pomôcť získať priazeň a podporu," pokračuje článok.

Trumpova kampaň na štvrtkovú správu prakticky okamžite reagovala rozoslaním nových e-mailov, v ktorých žiada podporovateľov o príspevky. Nasledovala vlna vyhlásení na podporu exprezidenta od republikánskych politikov, vrátane jeho potenciálnych volebných súperov.

Armáda právnikov

Poradcovia niekdajšieho šéfa Bieleho domu podľa Politico sľubujú pokračovanie mediálnej kampane. Zostavili vraj "malú armádu" právnikov a hovorcov, ktorí majú v nasledujúcich dňoch šíriť vyhlásenia schválené volebným štábom. 

Jeden poradca očakávané "mediálne šialenstvo" opísal ako "O. J. Simpson na steroidoch", v odkaze na dlhotrvajúci a extrémne medializovaný proces s niekdajším hráčom amerického futbalu obžalovaným v 90. rokoch z dvojnásobnej vraždy.

Tieto prípravy nadväzujú na tvrdenie Trumpových spojencov z posledných týždňov, že akákoľvek obžaloba bude pre exprezidentovu kampaň prínosom, pretože zjednotí republikánsky tábor a potvrdí Trumpov naratív, že je dlhodobo terčom nespravodlivých vyšetrovaní. Mnoho komentárov ale podotýka, že dráma spojená s bezprecedentnou obžalobou ťažko exprezidentovi pritiahne nové hlasy, ktoré by potreboval na znovuzvolenie.

Načasovanie obvinení podľa médií Trumpa zaskočilo, pretože o deň skôr sa objavili správy, že veľká porota v jeho kauze na dlhší čas prerušila prejednávanie daného prípadu. Podľa zdrojov denníka The New York Times (NYT) sa exprezident a jeho poradcovia domnievali, že prielom nastane o niekoľko ďalších týždňov, ak vôbec.

Trump správu vstrebával vo svojom floridskom rezorte Mar-a-Lago, kde od odchodu z Bieleho domu trávi väčšinu času. "Nálada pána Trumpa v posledných týždňoch kolísala medzi optimizmom a sebavedomím a nervozitou ohľadom budúcnosti. Vo štvrtok večer, po tom, čo ho veľká porota obvinila, bol naštvaný, ale sústredený hlavne na politické dôsledky obvinenia, nie dôsledky právne," píše NYT s odvolaním sa na osoby oboznámené s jeho uvažovaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok