Maďarsko chce zrušiť cenové stropy na základné potraviny a hypotéky. Čaká na pokles infláce

ta3 čtk
31.3.2023 11:38

Maďarská vláda plánuje postupne zrušiť cenové stropy na základné potraviny a hypotéky, akonáhle sa inflácia zníži. V štátnom rozhlase to povedal premiér Viktor Orbán. Miera inflácie v Maďarsku vo februári prvýkrát po viac ako roku klesla, bola však najvyššia v Európskej únii. O rušení cenovej regulácie Orbán ale nezmienil žiadny časový harmonogram, uviedla agentúra Reuters.

Budapešť ilu Maďarsko 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Miera inflácie v Maďarsku vo februári podľa národnej metodiky klesla na 25,4 percenta z januárovej hodnoty 25,7 percenta. V raste ale pokračovali napríklad ceny potravín. Orbán tak v ekonomike čelí najväčším problémom od nástupu k moci v roku 2010. Ekonomika prudko spomaľuje a úrokové sadzby centrálnej banky sú najvyššie v EÚ.

Orbán uviedol, že cenové stropy, ktoré jeho vláda zaviedla, boli užitočné v boji proti inflácii. Zároveň ale podľa neho narúšali trh. Vláda pracuje na plánoch, ako ich postupne zrušiť. "Pokiaľ ide o potraviny, akonáhle sa inflácia zníži, postupne zrušíme existujúce cenové stropy, podobne ako (stropy na úrokové sadzby) pri bankových úveroch," povedal.

"Ak inflácia spomalí pod určitú úroveň, budeme musieť prijať rozhodnutie vzdať sa obranných mechanizmov, ktoré sme zaviedli kvôli vysokej inflácii," povedal maďarský premiér. Neupresnil ale, pri akej úrovni k tomuto kroku vláda pristúpi. Vlani v decembri bola maďarská vláda nútená ukončiť cenový strop na pohonné hmoty, pretože ich bol nedostatok.

Guvernér maďarskej centrálnej banky György Matolcsy uviedol, že všetky zavedené cenové stropy, vrátane tých na niektoré základné potraviny, mali byť od začiatku roka zrušené. K inflácii podľa neho pridali tri až štyri percentá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok