Lukašenko chce prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou. Varoval Kyjev pred protiofenzívou

ta3 čtk
31.3.2023 11:50

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyzval na okamžité prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou a začatie mierových rozhovorov. V každoročnom posolstve k národu ale Lukašenko, ktorý Rusku poskytol bieloruské územie na začatie invázie na Ukrajinu, varoval Kyjev, že ak začne protiofenzívu, o možnosť rokovania príde.

Lukašenko chce prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou. Varoval Kyjev pred protiofenzívou
TASR/AP

Autoritársky vodca tiež podľa agentúry AFP vyjadril obavy z jadrovej vojny spôsobenej Západom a zopakoval pozíciu Minsku, že rozmiestnením ruských jadrových zbraní na bieloruskom území nechce provokovať, ale iba tým sleduje ochranu svojej krajiny.

"Musíme prestať teraz, než sa (konflikt) začne stupňovať. Beriem na seba riziko a navrhujem pokoj zbraní," povedal Lukašenko. "Je možné - a nevyhnutné - bez predchádzajúcich podmienok zasadnúť k rokovaciemu stolu a urovnať všetky záležitosti ohľadom územia, obnovy, bezpečnosti a tak ďalej," uviedol.

Bielorusko je najbližším spojencom Ruska, ktoré už viac ako rok vedie vojnu proti Ukrajine. Svojich vojakov do bojov síce Minsk nevyslal, ale jednotky z Moskvy z jeho územia viedli útok na sever Ukrajiny vrátane ofenzívy na Kyjev. Minulý týždeň ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že Rusko v Bielorusku rozmiestni taktické jadrové zbrane. Krok zdôvodnil tým, že podobne do spojeneckých krajín umiestňujú zbrane Spojené štáty.

"Spojené štáty a ich satelity rozpútali (na Ukrajine) totálnu vojnu," povedal Lukašenko a dodal, že na obzore kvôli tomu čaká jadrový konflikt. Západ obvinil, že buduje svoje sily v Poľsku na hraniciach Bieloruska a plánuje jeho "napadnutie a zničenie". Traja z piatich susedov Bieloruska - Poľsko, Lotyšsko a Litva - sú členom NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok