Pápeža Františka prepustia z nemocnice. Veľkonočné omše však budú celebrovať kardináli

ta3 čtk tasr
31.3.2023 10:30

Pápež František opustí v sobotu rímsku nemocnicu Gemelli, v ktorej sa lieči so zápalom priedušiek. Uviedol to Vatikán. Pápež je hospitalizovaný od stredy, svoju druhú noc v nemocnici strávil v pokoji, povedal už skôr zahraničným agentúram zdroj z pápežovho okolia. Hlava katolíckej cirkvi by sa tak mohla zúčastniť obradov na Kvetnú nedeľu, ktorou sa začína svätý týždeň.

"Očakávame, že sa Jeho Svätosť vráti do Domu svätej Marty zajtra," uviedol vatikánsky hovorca Matteo Bruni s odkazom na pápežovu rezidenciu. Podľa neho pápež vo štvrtok večeral pizzu s personálom, ktorý sa o neho stará. Podľa zdroja zahraničných agentúr z pápežovho okolia strávil osemdesiatšesťročný František noc v pokoji. Podávané antibiotiká majú na jeho zdravotný stav očakávané účinky, uviedla agentúra AFP. Pápeža do nemocnice previezli v stredu, pretože sa sťažoval na problémy s dýchaním. Vo štvrtok Vatikán uviedol, že sa zdravotný stav hlavy katolíckej cirkvi zlepšil a že pápež začal pracovať.

V uplynulých rokoch pápež podstúpil operáciu čreva a mal aj problémy s kolenom. Kvôli tomu v poslednej dobe používa invalidný vozík. František už skôr uviedol, že by na svätopeterský trón rezignoval, pokiaľ by mu zdravotný stav znemožňoval vykonávať mandát.

Zastúpia ho kardináli

Omšu na Kvetnú nedeľu na vatikánskom Námestí svätého Petra nebude celebrovať pápež František. Zastúpi ho kardinál Leonardo Sandri, zastupujúci dekan kardinálskeho kolégia, informovala v piatok agentúra APA. "Môžem potvrdiť, že budem celebrovať omšu na Kvetnú nedeľu. Samozrejme dúfam, že pápež sa uzdraví a bude môcť predsedať (ďalším) liturgiám" a zúčastniť sa na iných podujatiach, uviedol Sandri. Dodal, že za rýchle zotavenie pápeža sa budú modliť všetci veriaci.

APA približuje, že podľa slov dekana kardinálskeho kolégia Giovanniho Battistu Re, budú veľkonočné omše namiesto pápeža celebrovať kardináli. On sám by mal predsedať sláveniu omše na Veľkonočnú nedeľu. Rannú bohoslužbu na Zelený štvrtok bude viesť kardinál vikár Angelo De Donatis a poobednú omšu - spojenú s obradom umývania nôh 12 mužom - bude celebrovať kardinál Mauro Gambetti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok