Turecko schválilo žiadosť Fínska. Krajinu tak od vstupu do NATO delia len formálne kroky

ta3 ČTK
30.3.2023 23:08

Turecký parlament v štvrtok neskoro večer jednomyseľne ratifikoval vstup Fínska do NATO, oznámili tlačové agentúry. Turecko schvaľovalo prijatie Fínska ako posledný z členských krajín Severoatlantickej aliancie. Ratifikácia sa očakávala, podporil ju prezident Recep Tayyip Erdogan.

Prijatie Fínska do NATO ratifikoval turecký parlament hlasy všetkých 276 poslancov, ktorí sa hlasovania zúčastnili, napísala agentúra AFP s odkazom na priamy prenos v televízii. Ratifikáciu už uvítal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Robí to celú rodinu NATO silnejšiu a bezpečnejšiu", uviedol na Twitteri. Na prijatie do aliancie čaká ešte Švédsko, ktorého prijatie ešte neschválilo okrem Turecka ani Maďarsko.

Fínsko by sa mohlo stať oficiálne členom NATO už budúci týždeň. Agentúre DPA to v štvrtok v Bruseli povedalo niekoľko nemenovaných diplomatov. Turecko teraz musí svoju ratifikáciu prístupového protokolu oznámiť americkému ministerstvu zahraničia, ktoré slúži ako takzvaný depozitár zakladajúci zmluvy NATO a má na starosti registráciu dokumentov súvisiacich so Severoatlantickou zmluvou.

Generálny tajomník NATO Stoltenberg potom môže Fínsko oficiálne pozvať na pristúpenie k zmluve, mohlo by sa tak stať na okraj rokovania ministrov zahraničných vecí aliancie budúci týždeň v Bruseli. Ak s tým bude Fínsko súhlasiť a nechá uložiť príslušné dokumenty vo Washingtone, stane sa oficiálne členom. Fínska vlajka potom bude slávnostne vyvesená pred sídlom NATO v Bruseli.

Po ruskej invázii na Ukrajinu sa vlani Fínsko a susedné Švédsko spoločne rozhodli po dlhých rokoch vojenskej neutrality požiadať o prijatie do aliancie. Turecko ale spočiatku malo proti rozšíreniu námietky. Ankara totiž vyčíta predovšetkým Švédsku laxný postoj voči údajným teroristickým organizáciám. Turecko tým myslí predovšetkým zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), kurdské milície YPG či stúpencov duchovného Fethullaha Gülena.

Odpor Turecka voči pristúpeniu Švédska k NATO naďalej trvá. Nové krajiny sa pritom môžu stať členmi aliancie iba za súhlasu všetkých existujúcich členských štátov.

Švédsky minister zahraničia Tobias Billström v štvrtok podľa agentúry Reuters povedal, že už si nie je taký istý vstupom svojej krajiny do NATO do júla. Poukázal pritom na náznaky námietok aj zo strany Maďarska. Minulý týždeň šéf švédskej diplomacie povedal, že je "bez debát", že Švédsko sa pričlení v čase okolo júlového summitu NATO vo Vilniuse. Teraz v rozhovore s agentúrou TT svoje slová korigoval. "Myslím, že nádejné je v tomto kontexte lepšie," povedal. Zaznamenal vraj vyjadrenie z posledných dní, najmä zo strany Maďarska, čo ho vraj oprávňuje k zmene voľby slov.

Hovorca maďarskej vlády v stredu povedal, že Budapešť pozdržiava švédske prijatie kvôli rozhorčeniu nad švédskou kritikou politiky premiéra Viktora Orbána v minulosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok