Európske akcie spevnili, obavy ohľadom bankového sektora odznievajú

ta3 ČTK
30.3.2023 20:41

Európske akcie v štvrtok spevnili, hlavný index je blízko trojtýždňového maxima. Vzpruhou boli výsledky švédskej odevnej firmy H&M a na trhu tiež odznievajú obavy o globálny bankový sektor. Paneurópsky index STOXX Europe 600 si pripísal 1,03 percenta na 454,84 bodu, je tak najviac od 10. marca.

Financie: Firmy v eurozóne profitujú z vysokej inflácie
Twitter/Charlie Weston

"Indexy dvíha zmiernenie obáv ohľadom bankového sektora aj očakávania, že sme veľmi blízko vrcholu (úrokových) sadzieb," uviedla analytička Susannah Streeterová zo spoločnosti Hargreaves Lansdown. "Zdá sa, že kríza (bankového sektora) je zatiaľ zažehnaná, čo prináša úľavu akciám v sektore nehnuteľností v nádeji, že zvyšovanie úrokových sadzieb je takmer na konci," dodala podľa agentúry Reuters.

Európsky realitný sektor si pripísal 3,7 percenta. Marcový prepad stiahol toto vysoko zadlžené odvetvie do blízkosti desaťročných miním z minulého roka. Akcie bankového sektora stúpli o 1,5 percenta na týždenné maximum. Investorov upokojil predaj aktív skrachovanej americkej banky Silicon Valley Bank (SVB) a záchrana druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse.

K zlepšeniu nálady na trhu prispel vývoj inflácie v Španielsku. V marci spomalila na 3,3 percenta z februárových šiestich percent. Spomalil aj medziročný rast spotrebiteľských cien v Nemecku, a to na 7,8 percenta z februárových 9,3 percenta. Za výrazným poklesom inflácie stálo predovšetkým prudké spomalenie medziročného rastu cien energií, analytici ale počítali s výraznejším poklesom inflácie.

Spoločnosť H&M v prvom fiškálnom štvrťroku prekvapivo zvýšila prevádzkový zisk o 58 percent. Akcie tohto druhého najväčšieho predajcu módy si pripísali 16,3 percenta. Širší maloobchodný index potom pridal 3,7 percenta. Akcie dánskeho výrobcu veterných turbín Vestas vzrástli o 5,2 percenta. Zrejme k tomu prispel fakt, že firma získala zákazku v Brazílii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok