Izrael podnikol raketové útoky v oblasti Damasku, informujú sýrske štátne médiá

ta3 ČTK
30.3.2023 17:10

Izrael v štvrtok podnikol raketové útoky v oblasti Damasku, informovali sýrske štátne médiá. Zranenie podľa nich utrpeli dvaja vojaci a vznikli bližšie neurčené materiálne škody. Sýrske ministerstvo zahraničný útok odsúdilo.

raketa 1140 tasr
TASR

Nad sýrskym hlavným mestom sa v noci ozývali hlasné výbuchy a sýrska protivzdušná obrana podľa zdroja z armádnych kruhov niektoré rakety zostrelila. Odpálené podľa zdroja boli z Golanských výšin.

Sýrske ministerstvo zahraničia uviedlo, že ide o pokus Izraela "vyhnúť sa vnútornému triešteniu". Tým zrejme odkazuje na masové protesty proti reforme súdnictva, ktoré Izraelom zmietajú od začiatku roka.

Exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že išlo tento mesiac o piaty útok izraelských síl v Sýrii. Izraelské úrady vec komentovať odmietli, uviedla agentúra Reuters. SOHR sídli v Británii a tvrdí, že v Sýrii má sieť informátorov.

Izrael za posledné roky vykonal desiatky útokov proti cieľom v častiach Sýrie ovládaných vládou, vrátane úderov proti letisku v Damasku a Halabe (Aleppe), ale k jednotlivým operáciám sa takmer nikdy nevyjadruje. Izrael tvrdí, že sa zameriava na základne skupín napojených na Irán. Napríklad na tie využívané libanonským šiitskym hnutím Hizballáh, ktoré na podporu jednotiek sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyslalo tisíce bojovníkov.

Letisko v Halabe bolo po izraelskom nálete z minulého týždňa dva dni mimo prevádzky, uviedla agentúra AP. Okrem letísk sú cieľom izraelskej armády aj prístavy v oblastiach, nad ktorými má kontrolu sýrska vláda. Izrael sa tak snaží prerušiť dodávky zbraní z Iránu pre jemu blízke skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok