ROZHOVOR: Na daňové priznanie ostávajú posledné hodiny. Pozrite si, ako na to

ta3/Milan Špak
30.3.2023 18:00

Na podanie daňového priznania ostávajú posledné hodiny. Daňovníci si musia povinnosť splniť do konca marca. O tom, ako podať daňové priznanie, čo všetko na to potrebujeme a čo hrozí, ak to nestihneme, sme sa rozprávali s Martinou Rybanskou, hovorkyňou Finančnej správy SR.

ROZHOVOR: Na daňové priznanie ostávajú posledné hodiny. Pozrite si, ako na to
TASR - František Iván

Termín na podanie daňového priznania sa neúprosne blíži, daňovníci majú posledné hodiny. Pripomeňme si, koho všetkého sa týka podanie daňového priznania?

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby je potrebné podať, ak zdaniteľné príjmy za predchádzajúci rok dosiahli úroveň 2 289,63 eur alebo ak daňovník dosiahol daňovú stratu.

Čo všetko v daňovom priznaní musíme uviesť, aké dokumenty si musíme pripraviť na to, aby sme ho správne podali?

V súvislosti so správnym podaním odporúčame pomôcku, ktorú máme na portáli Finančnej správy SR. Daňové priznanie si daňovníci môžu vypísať elektronicky a jednotlivé riadky im systém na portáli automaticky skontroluje. Tak sa môžu vyhnúť nejakým chybám pri vypisovaní daňového priznania.

Uvádzajú sa tam štandardné údaje o daňovníkovi, teda meno a priezvisko, výšku dosiahnutých zdaniteľných príjmov a podobne. Čo sa týka dokladov, ak sa bavíme o fyzických osobách, tak sú potrebné všetky účtovné doklady, v prípade detí a uplatnenia si daňového bonusu sú to rodné listy a iné údaje o dieťati.

Akými spôsobmi sa dá daňové priznanie podať? Ktorý z nich je najrýchlejší pre tých, ktorí ho budú podávať na poslednú chvíľu? 

Daňové priznanie sa dá podať buď elektronicky, alebo v papierovej forme. Len elektronicky ho podávajú len povinne elektronicky komunikujúce osoby. Pri fyzických osobách, teda štandardných daňovníkoch, je to len na ich rozhodnutí. Môžu si ho podať papierovo, ale aj elektronicky - musia si však s Finančnou správou SR zriadiť elektronickú komunikáciu.

Záleží teda od toho, aký spôsob daňovník preferuje. Stačí si to jednoducho vypísať, potom zaslať na daňový úrad alebo priniesť osobne. Tí, ktorí komunikujú elektronicky, ho vypisujú priamo na portáli Finančnej správy SR a zasielajú elektronicky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok