Stratili členov rodiny aj strechu nad hlavou. Tornáda v Amerike zrovnali so zemou celé mesto

ta3/TASR
31.3.2023 06:00

Rok 2023 je ešte len v prvej štvrtine, no svet už zasiahla nejedna prírodná katastrofa či tragédia. Naposledy postihli americké štáty Mississippi a Alabamu, kde tornáda a silné búrky v noci z 24. na 25. marca zničili niekoľko obcí a desiatky ľudí zranili a pripravili o život. Mesto Rolling Fork úplne pochovali. Podobné situácie nás v dôsledku klimatickej krízy môžu v budúcnosti čakať aj na Slovensku.

Stratili členov rodiny aj strechu nad hlavou. Tornáda v Amerike zrovnali so zemou celé mesto
TASR/AP

Ochrana pred tornádami

Meteorológovia sa podľa Chrisa Nowotarskeho, vedca v oblasti atmosféry z univerzity v Texase, omnoho zlepšili v predpovedaní výkyvov počasia a tornád. Pre portál The Conversation napíšal, že je však pre nich ťažké určiť, ako sa dané búrky vyvinú. Oblasť v okolí Mississippi a Alabamy navyše často zasahujú búrky a tornáda, pretože má vlhké ovzdušie z dôvodu blízkosti Mexického zálivu.

Predpoklad vzniku tornáda sa dá určiť meteorologickým balónom. Ten však vedci nemôžu vypustiť do každej jednej búrky na juhovýchode Ameriky. "Na modelovanie búrok používame aj počítače, aby sme pochopili, čo sa deje vo vnútri. Často vytvoríme niekoľko modelov. Ak deväť z desiatich z nich vyprodukuje tornádo, vieme, že je veľká šanca na to, aby sa tak stalo aj v skutočnosti," napísal vedec.

Národná meteorologická služba NWS vydala po udalostiach v juhovýchodnej Amerike viacero odporúčaní, ako sa pred tornádom chrániť. "Vyhľadajte úkryt hneď, ako vaša oblasť dostane varovanie pred tornádom," píše služba na sociálnej sieti. Najlepším úkrytom je podľa nej bunker nad zemou či pod zemou alebo špeciálne zaistená miestnosť. Na opačnej strane, teda najhorším úkrytom, sú mobilné domy, vozidlá a priestory pod diaľnicami.

Tornáda na Slovensku

Slovensko naposledy zasiahlo silnejšie tornádo v auguste 2021. Škody spôsobilo obci Petkovce na východe. Omnoho ničivejšie tornádo zasiahlo v júni 2021 východnú Moravu. Aj keď boli v minulosti tornáda na území strednej Európy raritnejšie, klimatológ Pavel Matejovič po udalosti na východe Slovenska v rozhovore pre ta3 uviedol, že je možné, že sa tu budú v budúcnosti vyskytovať častejšie. "Nevieme povedať, v ktorej krajine sa tieto javy najčastejšie vyskytnú," povedal.

Okrem tornád je podľa neho väčšia pravdepodobnosť výskytu aj iných extrémnych výkyvov počasia. Pripísal ich zvyšujúcej sa globálnej teplote vzduchu. "Čím je vzduch teplejší, tým viac funguje ako špongia. Nasaje viac vodnej pary a atmosférické deje sú následne dynamickejšie," vysvetlil. Teplejší vzduch je podľa jeho slov dôsledkom klimatickej zmeny, ktorú má na svedomí vypúšťanie oxidu uhličitého do atmosféry.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok