Mikulec porušil zákon. Hlas žiada prezidentku, aby ho odvolala z postu ministra vnútra

ta3 Aktuality
30.3.2023 14:55

Roman Mikulec (OĽANO) neoprávnene narábal s utajovanými informáciami medzinárodného charakteru, porušil tak zákon až 29-krát. Minister vnútra sa bráni, že má na to právo, záleží podľa uhlu pohľadu, čo sa týka nahliadania do dokumentov zo zahraničia, píše portál aktuality.sk.

Šéf Národného bezpečnostného úradu Roman Konečný, že v rezorte dochádzalo k opakovanému porušovaniu zákona. A to priamo zo strany Mikulca.

Poslanci parlamentu a členovia vlády majú možnosť oboznamovať sa s utajovanými informáciami, nemusia mať za sebou bezpečnostnú previerku, pokiaľ ide o správy o Slovensku. Na zahraničné skutočnosti však potrebujú špeciálny certifikát, po ňom nasleduje previerka. Neplatí to pre prezidenta krajiny a predsedov vlády a parlamentu.

Mikulec nedisponuje ani certifikátom, rovnako ani previerkou. NBÚ môže začať správne konanie, môže z toho vzísť pokuta pre ministerstvo vnútra. Rezort obvinenia odmieta, píše portál aktuality.sk.

Strana Hlas žiada prezidentku, aby Mikulca odvolala z postu šéfa rezortu. "K sérii domácich zlyhaní tak minister vnútra pridal ďalšiu medzinárodnú hanbu," priblížil to člen strany a poslanec Matúš Šutaj Eštok. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok