Severná Kórea popravuje ľudí pre drogy či náboženstvo, hovorí nová správa Soulu

ta3 čtk
30.3.2023 14:03

Severná Kórea popravuje ľudí kvôli drogovým deliktom, zdieľaniu juhokórejských médií aj kvôli ich náboženským aktivitám a potláča ich práva a slobody. Vyplýva to z novej správy juhokórejského ministerstva pre zjednotenie, ktorá bola zverejnená.

Severná Kórea otestovala podmorský útočný dron. Môže vytvoriť rádioaktívnu vlnu cunami
TASR/AP

Správa, ktorá má 450 strán, bola vypracovaná na základe svedectiev zozbieraných v rokoch 2017 až 2022 od viac ako 500 Severokórejčanov, ktorí utiekli zo svojej vlasti. "Zdá sa, že právo severokórejských občanov na život je značne ohrozené," hovorí ministerstvo pre zjednotenie, ktoré má na starosti styky so susednou krajinou. "Popravy sú často vykonávané za činy, ktoré neospravedlňujú trest smrti, vrátane drogových zločinov, distribúcie juhokórejských médií a náboženské či poverčivé aktivity," píše sa ďalej v správe.

Ako k tomu poznamenala agentúra Reuters, zistenie juhokórejskej vlády nemohla nezávisle overiť, avšak tvrdenia v správe zodpovedajú aj vyšetrovaniu OSN a správam mimovládnych organizácií. Severná Kórea akúkoľvek kritiku nedodržiavania práv svojich občanov odmieta s tým, že ide o súčasť sprisahania s cieľom zvrhnúť jej režim.

Juhokórejská správa prináša detaily porušovania ľudských práv v KĽDR, v zajateckých táboroch aj na iných miestach, vrátane verejných popráv a mučenia. K úmrtiam a mučeniu často dochádza vo väzenských zariadeniach a niektorí ľudia sú popravení okamžite po tom, čo boli pristihnutí pri pokuse prekročiť hranicu do Južnej Kórey, uviedlo ministerstvo.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol uviedol, že cieľom správy je informovať medzinárodné spoločenstvo o ohavných zločinoch, ku ktorým v Severnej Kórei dochádza. KĽDR si podľa neho nezaslúži "jediný cent" ekonomickej pomoci, aj vzhľadom na to, že pokračuje vo svojich jadrových aktivitách. Prístup konzervatívneho prezidenta Juna sa líši od prístupu jeho liberálneho predchodcu Mun Če-ina, ktorý čelil kritike za to, že robil severokórejskému režimu ústupky a snažil sa vylepšiť vzťahy so severným susedom. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie hodnotí situáciu ľudských práv v KĽDR každý rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok