Kriminalita v Nemecku vlani prudko vzrástla, súvisí to aj s koncom pandémie

ta3 čtk
30.3.2023 13:53

Polícia v Nemecku zaznamenala v minulom roku cez 5,6 milióna trestných činov, čo je medziročne o 11,5 percenta viac. Dnes to na tlačovej konferencii v Berlíne vyhlásila spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová, ktorá spoločne so šéfom Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holgerom Münchom predstavila kriminálnu štatistiku za rok 2022. K výraznému nárastu uviedla, že k nemu prispelo okrem iného zrušenie protipandemických. Zároveň ostro odsúdila sexuálne násilie na deťoch a rastúci počet útokov na policajtov.

Kriminalita v Nemecku vlani prudko vzrástla, súvisí to aj s koncom pandémie
Wolfgang Kumm/dpa via AP

"Nárast kriminality je citeľný. My ale vidíme, v ktorých oblastiach musíme konať. Napriek tomu naďalej platí, že Nemecko je silným právnym štátom a bezpečnou krajinou," povedala Faeserová. Poznamenala, že v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 predstavuje nárast kriminality 3,5 percenta. "Ešte pred desiatimi rokmi bola kriminality so šiestimi miliónmi trestnými činmi vyššia. Nechcem nič prikrášľovať, ale pre porovnanie je to dôležité," uviedla.

Zatiaľ čo v pandemickom roku 2021 zaznamenalo Nemecko 5,04 milióna trestných činov, čo bolo najmenej od znovuzjednotenia krajiny v roku 1990, vlani ich bolo 5,63 milióna. "Nárast kriminality po uvoľnení karanténnych obmedzení nie je prekvapujúci. Vo všednom živote, keď sú obchody opäť otvorené a kedy nie sú obmedzenia, je viac príležitostí na zločiny," vysvetlila.

Z kriminálnych činov vidia ako najviac problematické tri oblasti, ktorými sú sexuálne násilie na deťoch, násilie voči ženám a útoky na policajtov. "Sexuálne násilie na deťoch mi robí obzvlášť starosti. Čísla z roka na rok rastú, teraz je to plus osem percent. Tento vývoj musíme zastaviť," povedala. "Deti sú tou najzraniteľnejšou časťou našej spoločnosti, takže to je pre mňa priorita," uistila.

Faeserová poznamenala, že nárast počtu prípadov súvisí s tým, že temné kúty, v ktorých sexuálni násilníci pôsobia, sa zmenšujú. "Sexuálne násilie na deťoch ale nepozná hranice, úspešní môžeme byť len vďaka medzinárodnej spolupráci," povedala.

Faeserová sa ostro ohradila aj proti útokom na policajtov, ktoré boli zaznamenané okrem iného počas silvestrovských osláv v Berlíne, keď polícia bola terčom cielených útokov. "V minulom roku bolo napadnutých 34.218 policajtov a policistiek, čo bolo o 7580 viac ako o rok skôr. To je pre mňa neúnosné," povedala.

Ministerka zdôraznila, že policajti denne nasadzujú životy za bezpečnosť obyvateľov Nemecka, preto sa musia spoliehať na to, že ich naopak ochránia štát. "Musíme aktivovať tichú väčšinu, aby sa proti tomuto násiliu postavila," povedala Faeserová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok