Zdravita predĺžila zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou

ta3 TASR
30.3.2023 13:18

Ambulancie združené v Zdravite od 1. apríla predĺžia zmluvy so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Potvrdil to šéf Zdravity Marián Šóth. K dohode podľa jeho slov smerujú aj so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. So súkromnou poisťovňou Union členovia Zdravity podpísali dodatky už 1. marca.

Pacienti s rakovinou konečníka nemusia skončiť s vývodom
TASR/Erika Ďurčová

"Dohodli sme sa s VšZP k zajtrajšiemu dňu, to znamená, že od 1. apríla majú jej poistenci naďalej zmluvu u poskytovateľov našej zdravotnej starostlivosti. Momentálne rokujeme aj s Dôverou," uviedol Šóth. Predpokladá, že v krátkej dobe sa s ňou tiež dohodnú. Pôvodné zmluvy s poisťovňami boli platné do konca marca.  

"Po náročných rokovaniach sa VšZP a zástupcom ambulantného sektora podarilo nájsť prienik požiadaviek a možností oboch strán. Rokovania o zásadných a principiálnych úpravách zmluvných podmienok sú ukončené a pred nimi je už len administratívne dotiahnutie dohody," priblížila manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová. Generálny riaditeľ poisťovne Richard Strapko ozrejmil, že okrem celoplošného zvýšenia základných cien ponúkli poskytovateľom zdravotnej starostlivosti aj zazmluvnenie nových výkonov.  

Dohode predchádzalo vydanie vyhlášky o prerozdeľovacom mechanizme pre zdravotné poisťovne. Rezort zdravotníctva v nej vyčlenil na zabezpečenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti o 20 % zdrojov viac oproti roku 2022, čo predstavuje nárast o 284 miliónov eur.

"V priebehu dvoch mesiacov budeme monitorovať situáciu, akým spôsobom sa tých 20 percent pretavilo do medziročného nárastu. V prípade, že finančných zdrojov bude nedostatok, budeme musieť pristúpiť k viaczdrojovému financovaniu, a teda začať používať poplatky," doplnil šéf Zdravity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok