Zabudnite na oblievačku a šibačku: Takto sa oslavuje Veľká noc vo svete

TA3/zm
10.4.2023 10:00

Veľkonočné sviatky sa spájajú s rôznymi tradíciami. A hoci symbol vajíčok sa opakuje takmer po celom svete, každá krajina má trochu iné zvyky.

Zabudnite na oblievačku a šibačku: Takto sa oslavuje Veľká noc vo svete
Freepik

V našich končinách je Veľká noc najmä o pondelkovom šibaní a rozdávaní vajíčok. Vo svete sa s týmito sviatkami spájajú iné tradície.

Nemecké hniezda

Nemecké deti vyrábajú deň pred Veľkou nocou slamené hniezda. Tie potom rodičia ukryjú okolo domu a ratolesti si v nich počas Veľkonočného pondelka nájdu farebné vajíčka a sladkosti, ktoré akože priniesol veľkonočný zajac. Zaujímavé však je, že čiastočne ide o komerčnú záležitosť, ktorú preslávila známa značka čokoladových vajíčok s prekvapením vo vnútri.

Írske kotúľanie

Veľkonočný piatok je pre Írov posvätný deň, ale cez víkend sa odviažu. Organizujú sa tancovačky o veľkonočný koláč a súťaže v kotúľaní vajíčok z kopca. Vajcia sa označujú krížom a každý Ír musí aspoň jedno vajíčko zjesť.

Sicílske masky

Na talianskom ostrove sa počas Veľkej noci nosia červené habity a masky zo zinku, ktoré znázorňujú démonov. Takto prezlečení Sicílčania chodia po domoch a pýtajú si výslužku, v prípade dospelákov zvyčajne alkoholickú. Pointa súvisiaca s kresťanským sviatkom prichádza poobede, keď prezlečených démonov zachráni Panna Mária a Kristus, ktorý vstane z mŕtvych.

Filipínske bičovanie

Veľká noc je kresťanským sviatkom a obyvatelia Filipín to zobrali pomerne do detailov, keďže tu je tradícia sebaukrižovania a sebabičovania. Veriaci si myslia, že sa takto očistia od všetkých hriechov sveta.

Bermudské šarkany

Počas veľkonočného piatku lieta na Bermudách po oblohe množstvo šarkanov. Tradícia nie je taká stará. Vznikla, keď sa učiteľka z Britskej armády snažila miestnym vysvetliť, ako Kristus dostal z kríža do neba. Vytvorila šarkana, ktorého konštrukcia pripomína kríž, a tak bola tradícia na svete.

Grécke rozbíjanie riadu

Nie v celom Grécku, ale na ostrove Korfu sa počas veľkonočnej soboty doobeda radšej neprechádzajte ulicami. Vyhadzujú sa tu totiž z okien hlinené riady. Tento zvyk má totiž zabezpečiť hojnú úrodu počas prichádzajúcej jari.

Témy: Veľká noc
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok