Päťsto eur by sa malo vyplatiť ľuďom zasiahnutých chudobou, navrhuje Hlas

ta3 TASR
30.3.2023 12:42

Príspevok 500 eur by mali dostať všetci ľudia pod hranicou chudoby, a to okamžite. Žiada to mimoparlamentný Hlas-SD, ktorého poslanci predložia takýto návrh do Národnej rady SR, aby sa o ňom rokovalo na májovej schôdzi.

Pokiaľ líder OĽANO Igor Matovič tvrdí, že sú peniaze na to, aby ľudia dostali 500 eur za účasť v septembrových voľbách, Hlas-SD ich chce vyplácať ihneď. Vyplatenie príspevku chudobným považuje za adresnú pomoc.

Strana víta, že parlamentom neprešiel návrh na odmenu 500 eur za voľby, považuje to za politickú korupciu a protiústavný zásah do práva človeka voliť tajne. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini na tlačovej konferencii pripomenul, že na každý ich návrh na finančné príspevky ľuďom vláda reagovala, že na to nie sú peniaze.

Pellegrini dodal, že ich návrh by sa týkal napríklad pol milióna seniorov, ktorí sú na hranici chudoby, spomenul tiež matky samoživiteľky s deťmi. Príspevok by sa mal týkať aj tých, ktorí nedosahujú svojím príjmom životné minimum. Poslanci tvrdia, že chcú svojím návrhom pomôcť Matovičovi minúť peniaze, ktoré mal vyčlenené na odmenu 500 eur za voľby.

Obchádzanie zákona

Opätovné predloženie návrhu na odmenu 500 eur za účasť vo voľbách je účelovým obchádzaním zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR. Tvrdí to Smer-SD s tým, že ak by to robil každý poslanec, zrejme by to paralyzovalo fungovanie parlamentu.

Strana v reakcii zároveň pripomenula, že nový návrh na 500 eur sa nemôže zaradiť do programu májovej schôdze NR SR, pretože ide o návrh v tej istej veci, v ktorej sa odmietol návrh vo februári. Vtedy parlament neschválil odmenu za účasť vo voľbách vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu.

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) už avizoval, že opätovný návrh na odmenu 500 eur zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze. Ide podľa neho o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak parlament návrh zákona neschválil, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona. Líder OĽANO Igor Matovič predložil nový návrh ešte pred hlasovaním o pôvodnom návrhu. Smer-SD si myslí, že ide o účelový výklad, preto je takáto obštrukcia možná. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok