Zelenina zo zvyškov: Tieto odrezky nevyhadzujte, viete z nich ešte pestovať

TA3/zm
13.4.2023 08:00

Bežne tieto zvyšky končia v koši, ale niektorým môžete dať nový život. Vypestujte si novú zeleninu z odpadu.

Zelenina zo zvyškov: Tieto odrezky nevyhadzujte, viete z nich ešte pestovať
Freepik

Rozmýšľate ekologicky aj ekonomicky. Ak si vypestujete zeleninu z odrezkov, budete mať menej odpadu a ušetríte za nákup nových zdravých kúskov potravín.

Listový šalát

Mnohé druhy šalátov sa predávajú nenatrhané ako hlavička. Takto zoženiete napríklad šalátové srdiečka, rímsky šalát alebo hlávkový šalát. Nechajte si hlúbik, vložte ho do vody a po niekoľkých dňoch začne vyháňať nové lístky. Takto ho môžete konzumovať oveľa dlhšie ako len jediný raz.

Zeler

Ak kúpite zeler s vňaťou, odrežte pri čistení zeleniny stonky spolu s asi centimetrovým kusom plodu. Ten vložte do pohára s teplou vodou a postavte na slnečné miesto. Nový kus zeleniny vám síce z tohto odrezku nevyrastie, ale vňať áno. A tá sa dá použiť podobne ako petržlenová, napríklad na ochutenie polievok.

Mimochodom, okrem klasickej koreňovej zeleniny môžete takto naložiť aj so stopkovým zelerom.

Bazalka

Ak ste si kúpili stonky bazalky, aspoň jednu si nechajte na vypestovanie vlastnej bylinky. Bazalku treba vložiť do pohára s vodou a počkať, kým stonka vyženie nové korienky. Vtedy je pripravená na presadenie do kvetináča.

Zázvor

Ak ste mali doma dlhšie zázvor, možno ste si všimli, že sa na ňom začínajú po čase tvoriť púčiky. A práve to môžete využiť na vypestovanie vlastného aromatického koreňa. Vložte takýto odrezok zo závoru do vlhkej zeminy v kvetináči tak, aby puk smeroval nahor. Zasypte zeminou, často polievajte a pri troche trpezlivosti sa dočkáte po niekoľkých mesiacoch vlastného zázvoru.

Avokádo

Pestovanie vlastného avokáda je síce náročnejšie, ale dá sa to. Nechajte si stredovú kôstku, dobre ju očistite a zapichnite do nej tri špáradlá tak, aby vytvárali kôstke oporu na vrchu pohára, takže vo vode bude len spodná časť kôstky. Vodu pravidelne vymieňajte a čakajte, kým vyrastú prvé stonky. Vtedy je čas presadiť avokádo, no tak, aby bola v zemine len spodná polovica kôstky. Vrchná má byť nad líniou substrátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok