Znovuzrodení Michalovčania si veria aj na Košice. Chcú im vrátiť vypadnutie spred roka

ta3 TASR
30.3.2023 11:18

Po dvoch tradičných hokejových baštách si hokejisti Michaloviec veria aj na tretiu. Z extraligovej play off už vyradili Duklu Trenčín aj Slovan Bratislava a pred semifinálovou sériou proti HC Košice si veria: "Niet sa čoho báť. Už hráme nadplán," poznamenal brankár Stanislav Škorvánek.

Znovuzrodení Michalovčania si veria aj na Košice. Chcú im vrátiť vypadnutie spred roka
TASR/František Iván

Pre michalovskú Duklu ide o druhú semifinálovú účasť počas štvorročného pôsobenia v slovenskej extralige. Do sezóny 2020/2021 vstúpila s ambicióznym kádrom, ktorý obsadil v základnej časti 2. miesto a po semifinálovej prehre s Popradom napokon obsadil 3. miesto. 

V prebiehajúcom ročníku 2022/2023 sa tímu dlho nedarilo stabilizovať výkony, až dvakrát došlo k zmene na poste hlavného trénera a výsledkom bolo 8. miesto po základnej časti. Až pod vedením najmladšieho trénera v súťaži - 35-ročného Petra Kúdelku - Michalovčania zvládli kvalifikačnú sériu play off s Duklou Trenčín, ktorú zdolali 3:2 na zápasy. 

Krátko po poslednom zápase proti Trenčínu sa z michalovského tímu ozývali hlasy, že si verí aj na Slovan Bratislava. Séria napokon ukázala, že to neboli iba sebavedomé frázy, ktoré vyplynuli z eufórie po víťazstve v rozhodujúcom zápase. 

Po skalpoch Trenčína a Slovana si Michalovčania veria aj na tretí najvýraznejší klub slovenskej histórie, ktorý vstúpil do play off v pozícii víťaza základnej časti. "Bude to štandardná séria play off, navyše regionálne derby. Verím, že naši zverenci dajú do toho maximum a budú lepší než súper," poznamenal Kúdelka.

Snaha vrátiť vypadnutie spred roka

V michalovskom tíme pôsobí 10 hráčov s košickou minulosťou, v tíme súpera sú štyria, ktorí v minulosti hrali za Duklu. Pre viacerých z nich pôjde o špecifickú sériu, v ktorej pôjde aj o prestíž. "Všetci sa na to tešíme. Pre nás Košičanov to bude špecifické, keďže sme v tamojšom HC dlho pôsobili," povedal obranca Christián Michalčin, ktorý sa po bezgólovej základnej časti dvakrát strelecky presadil v sérii proti Slovanu.

Michalovčania by Košiciam radi vrátili vlaňajšiu štvrťfinálovú prehru 2:4 na zápasy. V základnej časti ich dokázali trikrát zdolať, no tri ďalšie vzájomné zápasy sa skončili víťazstvami Košíc. "Bude to veľké derby. Všetci sa tešíme na plný štadión a to, že budeme hrať ďalšie zápasy pred našimi fanúšikmi. Verím, že prekvapíme aj ďalšieho favorita. Keď do toho dáme srdce, určite máme šancu na úspech," povedal kapitán michalovského tímu Vladimír Mihalik.

Defenzíva rozhodne

Defenzívy košického a michalovského tímu patrili k najlepším v dlhodobej časti. Košičania v nej inkasovali najmenej gólov (114), Michalovčania, hoci skončili až na ôsmom mieste, mali so 129 gólmi tretiu najlepšiu defenzívu. 

Obrana, na čele so Stanislavom Škorvánkom, bola kľúčová aj pri víťazstve nad Slovanom Bratislava. Brankár Dukly dosiahol vo štvrťfinále 94,92-percentnú úspešnosť zákrokov, priemer 1,96 inkasovaného gólu na zápas a sériu zakončil štvrtým čistým kontom v sezóne. V životnej fazóne si verí aj proti tímu, ktorého dres v minulosti obliekal.

"V základnej časti sme ich dokázali viackrát zdolať, takisto aj oni nás. Oni musia, my znovu môžeme. To môže byť naša výhoda. Verím, že sa popasujeme o postup," poznamenal Škorvánek, na ktorého nadviazal útočník Dávid Buc: "Každá séria a každý zápas sa začínajú za stavu 0:0. My znovu pôjdeme od zápasu k zápasu. S Košicami sme mali vyrovnané zápasy, vedeli sme ich zdolať. Určite sa na nich dobre pripravíme."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok