Briti majú väčšiu dôveru v EÚ ako vo svoj vlastný parlament, tvrdí prieskum

ta3 čtk
30.3.2023 09:51

Ľudia v Británii majú väčšiu dôveru v Európsku úniu ako vo vlastný parlament, čím sa zmenila nálada, ktorá v tunajšej spoločnosti pretrvávala 30 rokov. Vyplýva to z prieskumu World Values ​​Survey (WVS), o ktorom informoval denník The Guardian.

Organizátori požiadali Britániu, aby hostila Eurovíziu 2023 namiesto Ukrajiny
AP Photo/Alberto Pezzali

Odvtedy, čo si Británia zvolila odchod z EÚ, sa počet ľudí, ktorí veria parlamentu, znížil o desať percentuálnych bodov na 22 percent. Naopak dôvera v Brusel vzrástla o sedem percentuálnych bodov na 39 percent. Klesla dôvera verejnosti vo vládu. Zistenie globálneho výskumného projektu, ktorý skúma, ako sa v priebehu času menia hodnoty a presvedčenia ľudí, pravdepodobne posilní presvedčenie zástancov obnovy väzieb medzi EÚ a Britániou.

Podľa vplyvného exministra pre brexit Davida Davisa je výrazný posun v nálade britskej spoločnosti pravdepodobne dôsledkom "ufňukaného, nepríjemného, strašného sporu" o brexit, ktorý od roku 2017 zachvátil britský parlament. Vládna kríza okolo zvládania pandémie covidu-19 podľa Davisa tiež pravdepodobne prispela k poklesu dôvery. Naznačil tiež, že konzervatívne médiá - konkrétne The Sun, The Daily Telegraph a The Times - prestali "neustále kopať do Bruselu", ako to robila pred referendom o vystúpení z EÚ v roku 2016.

Posilnenie dôvery v EÚ je tiež dôsledkom ráznej reakcie únijných lídrov na ruskú inváziu na Ukrajinu a túžbu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pripojiť sa k bloku 27 krajín. Iba 24 percent ľudí uviedlo, že sú "radi", že si Británia zvolila vystúpenie z EÚ. Naproti tomu 49 percent tento krok sklamal. Výsledky prieskumu tiež ukázali, že Británia sa zaradila po bok krajín, ktoré majú vo svoju vládu alebo parlament najmenšiu dôveru. K tomuto výsledku veľmi prispela nedôvera ľudí narodených v rozmedzí rokov 1965 až 2010.

Iba 13 percent ľudí uviedlo, že dôveruje britským politickým stranám, čím sa krajina zaradila po bok Brazílie, Talianska či Francúzska, ale ďaleko za Nórsko, Švédsko, Kanadu či Nemecko. Čo sa týka tlače, Británia sa z 24 krajín umiestnila na 23. mieste, napríklad v Mexiku, Taliansku, Brazílii a Rusku sa médiá tešili dvojnásobne väčšej dôvere. WVS je jedným z najväčších a najrozšírenejších akademických prieskumov na svete, ktorý je vykonávaný od roku 1981. Najnovšie údaje z Británie boli zhromaždené v roku 2022, pričom v ostatných krajinách boli nazbierané v rokoch 2017 až 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok