Riziko srdcového infarktu je pri nákaze chrípkou až šesťkrát vyššie, vyplýva z prieskumu

ta3 čtk
30.3.2023 08:16

Ľuďom, ktorí ochorejú na chrípku, môže hroziť šesťkrát vyššie riziko srdcového infarktu ešte týždeň potom, čo im bol vírus diagnostikovaný, v porovnaní s rokom pred prekonaním choroby alebo rokom po nej. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval server Indepedent. Vedci preto zdôraznili, že je dôležité, aby sa ľudia nechali proti ochoreniu očkovať. Lekári, ktorí ošetrujú pacientov s touto chorobou by podľa nich mali byť dobre informovaní o príznakoch infarktu.

úmrtia nemocnica lôžko choroba 1140px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Tím holandských vedcov analyzoval výsledky laboratórnych testov zo 16 laboratórií v celej krajine a porovnal ich so záznamami o úmrtiach a nemocničnými údajmi. V rokoch 2008 až 2019 bolo v laboratóriách potvrdených 26.221 prípadov chrípky. Z tejto skupiny prekonalo 401 pacientov infarkt v roku pred alebo po chrípkovom ochorení - niektorí z nich viac ako jeden, výskumníci teda zaznamenali celkom 419 infarktov.

Z týchto 419 prípadov sa 25 odohralo v prvých siedmich dňoch po stanovení diagnózy chrípky, 217 počas roka pred stanovením diagnózy a 177 v roku po stanovení diagnózy chrípky. Vedci vypočítali, že pravdepodobnosť, že ľudia prekonajú infarkt počas siedmich dní po stanovení diagnózy, bola 6,16-krát vyššia ako v roku predtým alebo potom. Odborníci sa domnievajú, že za touto súvislosťou by mohla stáť kombinácia reakcie organizmu na chrípkový vírus a schopnosť vírusu spôsobiť, že krv je viac „lepkavá“.

"Vzhľadom k možným zdravotným dôsledkom súvislosti medzi infekciou vírusom chrípky a akútnymi srdcovými infarktmi je dôležité preukázať spoľahlivosť výsledkov na inej populácii," povedala vedúca štúdie Annemarijn de Boerová z univerzity v Utrechte.

"Naše výsledky podporujú stratégie prevencie chrípkovej infekcie, vrátane očkovania. Obhajujú tiež zvýšenú informovanosť lekárov a hospitalizovaných pacientov o príznakoch srdcového infarktu," povedala de Boerová. "Aj keď z našich výsledkov nie je jasné, či sú ohrození aj tí, ktorí majú menej závažnú chrípku, je rozumné, aby si túto súvislosť uvedomovali," dodala.

"Tieto nedávne predbežné údaje z Holandska sú v súlade s tým, čo vieme, teda že k infarktu môže častejšie dôjsť počas chrípky alebo krátko po nej," uviedla britská lekárka Sonya Babuová-Narayanová. "Podporujú potrebu zvýšiť povedomie verejnosti o príznakoch infarktu a posilňujú význam prevencie chrípky v prvom rade u starších ľudí," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok