Valné zhromaždenie OSN schválilo historickú klimatickú rezolúciu

ta3 ČTK
29.3.2023 18:11

Valné zhromaždenie OSN prijalo klimatickú rezolúciu požadujúcu od Medzinárodného súdneho dvora (ICJ), aby určil právne povinnosti štátov pre boj so zmenou klímy. Za prijatie historickej rezolúcie viedla štyri roky kampaň skupina 18 krajín na čele s ostrovným štátom Vanuatu, ktorý sa už teraz stretáva s dôsledkami otepľovania planéty.

Valné zhromaždenie OSN schválilo historickú klimatickú rezolúciu
Twitter/Center for International Environmental Law

Súdnemu dvoru by mohlo svoje poradné stanovisko vydať za zhruba 18 mesiacov, píše agentúra Reuters. Pozícia ICJ nebude pre štáty OSN právne záväzná, ale môže fungovať ako etický kompas, ktorý národné súdy často berú do úvahy, uvádza agentúra AFP.

"Spoločne vysielame jasnú a hlasnú správu, nielen dnes okolo sveta, ale aj ďaleko do budúcnosti, že ľudia Spojených národov sa cez svoje vlády rozhodli nehľadieť na vzájomné rozdiely a spoločne riešiť výzvu, ktorá definuje našu dobu," vyhlásil na pléne Valného zhromaždenia vanuatský premiér Ishmael Kalsakau.

Stanovisko ICJ, súdneho orgánu OSN, môže podľa Reuters v budúcnosti pomôcť krajinám revidovať svoje klimatické plány a slúžiť ako oporný bod pri budúcich vyjednávaniach o klimatických opatreniach.

Takmer všetky štáty sveta sa k určitým klimatickým záväzkom prihlásili v parížskej dohode v roku 2015. Jej cieľom je okrem iného udržať oteplenie planéty na úrovni nižšej ako 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselným obdobím. Toto kritické oteplenie však podľa Šiestej hodnotiacej správy Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy (IPCC) dosiahne Zem už do roku 2035 a pre zamedzenie dôsledkom, ako sú vlny horúčav, záplavy, sucho, neúroda a vymieranie druhov, je nutná široká medzinárodná spolupráca a miliardy dolárov v investíciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok