Švédka zverejnila brutálne fotografie zo Sýrie. Súd ju za vojnové zločiny poslal do väzenia

ta3 TASR
29.3.2023 15:50

Švédsky súd v meste Göteborg uznal v stredu 35-ročnú ženu za vinnú z vojnových zločinov a odsúdil ju na tri mesiace väzenia. Informuje o tom agentúra AP. Fatosh Ibrahimová svoju vinu nepriznala. Na sociálnej sieti zverejnila svoje fotografie urobené mobilným telefónom v sýrskom meste Rakka v roku 2014.

Nečakaný krok Ukrajiny. Ruské matky požiadala, aby si prišli po zajatých vojakov
TASR/AP

Okresný súd v Göteborgu uviedol, že "pri dvoch príležitostiach zverejnila fotografie viacerých hláv napichnutých na plot" na námestí v Rakke, kde ich ako odstrašujúci príklad vystavovali militanti zo skupiny Islamský štát (IS).

Na tamojšom námestí Náím - čo znamená Raj - militanti z IS vystavovali obesené telá alebo odseknuté hlavy. Súd vo verdikte uviedol, že Ibrahimová zverejnila na Facebooku "pohŕdavé komentáre o ľuďoch na fotografiách a vyjadrila sa, že to, čo sa s nimi stalo, si zaslúžili".

"Jasne vyjadrila sympatie s činmi skupiny Islamský štát a jej konanie súviselo s ozbrojeným konfliktom, ktorý v oblasti v tom čase prebiehal," dodal súd. Ibrahimová súdu povedala, že do Sýrie odcestovala v decembri 2012 a bola donútená tam zostať. Tvrdí, že necestovala preto, aby sa pridala k Islamskému štátu. Do Švédska sa vrátila v roku 2017.

Ženu odsúdili aj za vyhrážanie sa sociálnym pracovníčkam vo Švédsku a za ich ohováranie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok