Kostol v Novom Meste nad Váhom patrí medzi unikáty. Baroková stavba má jedinečnú výzdobu

ta3
29.3.2023 13:15

Kostol Narodenia Panny Márie v Novom Meste nad Váhom patrí svojou štukovou výzdobou medzi unikáty. Podobnú barokovú pamiatku na Slovensku nenájdeme. V týchto dňoch sa pustili do jej obnovy. Zložité práce potrvajú dva roky.

Na obnove kostola v Novom Meste nad Váhom pracujú tí najskúsenejší sochári a reštaurátori. Stavba má jedinečnú výzdobu. Potvrdil to aj akademický sochár Juraj Krajčo: "Podobná pamiatka z toho obdobia ranného baroka a v takom rozsahu na Slovensku a možno aj v strednej Európe neexistuje."

Štuky a zašednuté fresky najskôr očistia od hrubého nánosu pavučín a prachu. Následne odstránia premaľby, ktoré sú v troch vrstvách. "A už teraz, keď sme videli odkryté nejaké vrstvy tých častí, ktoré už sú akoby odstránené, tie sekundárne vrstvy, tak už vidíme, že to bude žiariť," hovorí koordinátor projektu Martin Petrek.

Barokové štuky a nástenné maľby sú dielom talianskych majstrov, ktorí na nich pracovali pätnásť rokov. Reštaurátori majú pred sebou dva roky mravenčej práce. Postupujú veľmi precízne a opatrne. Ťažkú štukovú výzdobu zastabilizujú, inak by sa mohla zrútiť. Zreštaurovať musia aj takmer 40 malieb. Chcú, aby konečný výraz pamiatky mal podobu z konca 17. storočia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok