Tak takto?!: Šéf prieskumnej agentúry prezradil, pre koho by hlasy finančne motivovaných voličov mohli byť smrtiacou hrozbou

ta3/Anna Žitná
29.3.2023 14:49

Prieskumy volebných preferencií priniesli v posledných týždňoch zmenu dlhodobých trendov. Dlhodobí lídri rebríčka si podľa viacerých prieskumov vymenili miesta a Hlas Petra Pellegriniho začína zaostávať za Smerom Roberta Fica. Zaujímavo to vyzerá aj na opačnom konci rebríčka. V relácii Tak takto?! o nadchádzajúcich predčasných voľbách porozprával riaditeľ prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích.

20230329_taktakto_11.jpg
TA3

Mimoparlamentní demokrati Eduarda Hegera dosiahli na päťpercentnú hranicu a OĽANO Igora Matoviča skončilo mimo parlamentu. v zóne ohrozenia je aj Sulíkova SaS. Jediná strana z niekdajšej koalície, ktorá si udržiava stabilné pozície je Sme rodina Borisa Kollára.

Zaujímavé je ešte jedno číslo, o ktorom sa však hovorí málo. A to je percento nerozhodnutých voličov. Aká početná je táto skupina ľudí a komu by dala svoj hlas? Čo urobí s náladami voličov fakt, že Matovičove päťstovky zatiaľ neprešli cez parlament, ale stále ostávajú v hre? Čo ešte môže zahýbať preferenciami?

Nerozhodnutí môžu zamiešať karty

Nápad zaplatiť voličom za účasť na voľbách 500 eur síce momentálne neprešiel do druhého čítania, ale jeho autor Matovič sa nevzdáva a bude sa snažiť presadiť ho. Hřích konštatuje, že finančná motivácia by mohla priviesť k volebným urnám možno až 24 % všetkých voličov a toto vysoké percento nerozhodnutých ešte môže zamiešať karty.

"Jedna z tých vecí je zvýšenie účasti u tých, ktorí hlasovať nechodia. Málo hlasujú mladší voliči a ľudia s nižším vzdelaním - a týchto by finančný príspevok mohol motivovať," konštatuje Hřích a dodáva, že vôbec nie je samozrejmé, že by hlas dali tomu, kto im zariadi vyplatenie príspevku. 

Ako príklad uvádza pomerne silnú skupinu sklamaných voličov tejto koalície, ktorí buď prešli k opozícii, alebo voliť nechcú. Ak by sa do volieb predsa len rozhodli zapojiť, mohli by pomerne výrazne zmeniť pomery na politickej scéne.

"Momentálne máme prvú, dvojcifernú ligu, kde je Smer, Hlas a PS. Potom sú tu strany v ohrození - OĽANO, Demokrati, SaS, Sme rodina a KDH, zospodu sa blíži k piatim percentám SNS a projekt spájania maďarských strán. Do toho tu máme nerozhodnutých. Aj dve či tri percentá, ktoré vtečú medzi voličov, môžu rozhodnúť, že aj strany okolo piatich-šiestich percent skončia mimo parlamentu. Ak by však prišli voliť všetci nerozhodnutí, mimo parlamentu by sa mohli okrem prvých troch strán ocitnúť možno aj všetci," priblížil Hřích.

  • Ktoré témy budú dominovať volebnej kampani a na čo sa spolieha Matovič a jeho expartneri z bývalej koalície?
  • Uškodilo by Demokratom, ak by sa prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla odobrať poverenie Eduardovi Hegerovi? A pomohlo by to Progresívnemu Slovensku?

Odpovede na otázky si pozrite v relácii Tak takto?! s Václavom Hříchom nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok