FOTO/VIDEO: Čaputová a líder Estónska navštívili Spišský hrad. Prezident Schuster si zaspomínal na zahraničných hostí

ta3
29.3.2023 11:53

Druhý deň oficiálnej návštevy Slovenska venuje estónsky prezident Alar Karis v sprievode prezidentky Zuzany Čaputovej návšteve Spišského hradu. Po takmer dvoch desaťročiach je to prvá zahraničná hlava štátu na pôde tejto národnej kultúrnej pamiatky. Štábu ta3 sa podarilo počas návštevy vyspovedať aj exprezidenta SR Rudolfa Schustera. V rozhovore si zaspomínal na návštevu švajčiarskeho prezidenta, ktorého kedysi Spišský hrad očaril až tak, že Slovensku daroval lietadlo.

Boli ste prvým prezidentom, ktorý niekoho sprevádzal na Spišskom hrade. Kedy to bolo a pri akej príležitosti?

Na Spišský hrad mám veľmi dobrú spomienku. Bol som tam s prezidentom Švajčiarska Kasparom Villigerom. Využil som ho na to, aby slávnostne rozsvietil Spišský hrad. Mojou úlohou prezidenta bolo zabezpečiť sponzorské osvetlenie všetkých slovenských hradov. Až na Oravský sa to vtedy podarilo. Moja manželka, ktorá je z Oravy, sa hnevala, ale vtedy som už nebol prezidentom. 

Prezident Villiger slávnostne "zapálil" svetlo pri spišskom salaši. Odvtedy sa to volá prezidentská vyhliadka. Povel na rozsvietenie dal cez telefón. Trvalo to dlho, ale časť hradu sa osvetlila. Hovorí mi: "Rudi, ty ma klameš, to je laser. Ty mi to premietaš vo vzduchu, to nie je živý hrad." Hovoril som mu, nech vydrží, že bude.

Keď sa hrad osvetlil, objal ma a hovorí: "Rudi, to som nikdy nezažil." Povedal som mu: "Videl si prvýkrát osvetlený najkrajší a najväčší hrad v strednej Európe." Opýtal sa ma, čo mi za to dá. Povedal som mu, že jedno vojenské lietadlo zo Švajčiarska. Villiger sa usmial, pretože bol dlhoročný švajčiarsky minister financií a povedal: "Budeš ho mať!“ Lietadlo zo Švajčiarska priletelo do Košíc po vlastnej osi. Odvtedy máme aj vojenské švajčiarske lietadlo. Nie je to krásne?

Slovensko má veľmi veľa hradov a historických pamiatok. Spišský hrad navštívila aj prezidentka Čaputová. Mohlo by sa stať nepísanou tradíciou, že by hlava štátu alebo niekto z vrcholných predstaviteľov zobral svojich partnerov na niektorý hrad alebo zámok?

Myslím, že pani prezidentka urobila dobre. Je to náš najkrajší a najväčší hrad. Založila novú tradíciu. Možno som to nevedomky začal ja a ona v tom bude pokračovať. Môžem jej len popriať na hrade príjemný pobyt, aj keď nie je najlepší čas. Bol by som rád, keby sa z toho stala tradícia. 

Celý rozhovor s exprezidentom Rudolfom Schusterom si môžete pozrieť nižšie.

Pozrite si, ako to vyzeralo počas návštevy estónskeho prezidenta Alara Karisa na Spišskom hrade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok