Britský kráľ Karol III. priletel do Nemecka na trojdňovú návštevu

ta3 čtk
29.3.2023 14:46

Britský kráľ Karol III. s manželkou Camillou v stredu popoludní prileteli na berlínske Letisko Willyho Brandta, zahájili tak trojdňovú návštevu Nemecka. Karol III. sa už stretol s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Nemecko je prvou krajinou, do ktorej Karol III. v úlohe panovníka Spojeného kráľovstva odcestoval.

Kráľa s manželkou po prílete privítali britská veľvyslankyňa v Nemecku Jill Gallardová a nemecký veľvyslanec v Británii Miguel Berger. Z letiska Karol III. odišiel do centra Berlína, kde ho pri Brandenburskej bráne čakalo privítanie s vojenskými poctami. Pri Brandenburskej bráne kráľa a jeho ženu uvítali nemecký prezident Steinmeier s manželkou Elke Büdenbenderovou.

Prezident tradične s vojenskými poctami víta zahraničných hostí vo svojom sídle na berlínskom zámku Bellevue. Podľa agentúry DPA to v stredu bolo prvýkrát, čo sa takáto ceremónia odohrala pri Brandenburskej bráne.

Kráľovský pár sa následne pozdravil so svojimi priaznivcami, ktorých k Brandenburskej bráne prišlo niekoľko stoviek. Komentátori spravodajskej televízie Welt poznamenali, že vzhľadom na pracovný deň bola účasť hojná. Medzi divákmi, ktorí museli prejsť bezpečnostnou kontrolou, boli nielen Berlínčania, ale aj turisti. Prví záujemcovia, ktorí chceli vidieť kráľa, na miesto prišli už v dopoludňajších hodinách. Mnohí si so sebou priniesli britské a nemecké vlajky, ostatní dostali malé vlajočky na mieste.

To, že je v Berlíne kráľ, je v centre mesta jasne viditeľné, pretože tu nechýbajú vyvesené vlajky Nemecka, Británie a Európskej únie. Tieto vlajky taktiež lemujú príjazdovú cestu k zámku Bellevue. Všadeprítomné sú aj uzávierky a bezpečnostné koridory. Polícia uviedla, že pre utorkový deň nasadila na zaistenie bezpečnosti asi 900 policajtov.

Od Brandenburskej brány odišli prezident s kráľom na zámok Bellevue, kde Steinmeier predniesol prejav o energetickej transformácii a udržateľnosti, čo je téma, o ktorú sa Charles osobne zaujíma. Prezident povedal, že na ceste ku klimatickej neutralite je nevyhnutné konať rýchlejšie a robiť viac a že väčšinu technológií má už ľudstvo k dispozícii. "Je to v našich rukách," povedal.

Vo štvrtok má kráľ na programe rokovania s berlínskou primátorkou Franziskou Giffeyovou a s kancelárom Olafom Scholzom a potom s predsedníčkou Spolkového snemu Bärbel Basovou. Na poludnie potom vystúpi s prejavom pred poslancami Spolkového snemu. Popoludní navštívi Brandenbursko, kde sa stretne s vojakmi britsko-nemeckého ženijného práporu as predstaviteľmi ekovesnice Brodowin.

Návštevu Karol III. ukončí v piatok, kedy odíde vlakom do Hamburgu. V pláne tam má okrem iného návštevu pamätníka venovaného odchodu židovských detí z nacistického Nemecka do Británie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok